Pražané nechtěli Allena pustit z jeviště

Praha - Publikum ve velkém sále Kongresového centra Praha nechtělo dnes večer pustit amerického oscarového filmaře Woodyho Allena z jeviště. Allen v rámci evropského turné poprvé přijel do Česka; sice ne s filmem, ale s klarinetem, aby ukázal, jak mu učaroval jazz. Před koncertem ještě stihl Allen audienci na Pražském hradě u prezidenta Václava Klause.

Když koncert Allenovy kapely New Orleans Jazz Band končil, seběhli se fanoušci pod pódiem a vynutili si tři přídavky. Tatam byl pro tuto chvíli zákaz fotografování a natáčení, mobily a fotoaparáty byly v akci. Muzikanti se vrátili, ze zákulisí vyběhla Allenova dcerka, přivinula se na okamžik k němu a všichni hráli před publikem vestoje jako o život.

Woody Allen se i dnes večer představil ve svém typickém ležérním oblečení - volných hnědých manšestrácích, košili s rozhalenkou a s vyhrnutými rukávy. Přivezl kapelu, s jejímiž členy, profesionálními muzikanty, pravidelně každé pondělí hraje v kavárně hotelu Carlyle na newyorském Manhattanu. I dnes to byl americký raný jazz 20. let minulého století, jímž si v zaplněném sále podmanil diváky.

Sedmičlenný band se na obrovitém jevišti v neosobním prostředí Kongresového sálu téměř ztrácel. Woody si hned při prvním blues dal nohu přes nohu, při rychlejších pasážích neklidně poposedával a už při první swingové skladbě začalo publikum po jednotlivých sólech tleskat. „Dobrý večer, děkujeme, že jste přišli. Budeme vám hrát blues, gospel - zkrátka neworleánskou muziku,“ přivítal Allen diváky. Hráli za dohledu lídra kapely, banjisty Eddyho Davise a téměř všichni se vystřídali ve zpěvu. Až na kontrabasistu Grega Cohena a klarinetistu Woodyho Allena.

V rámci evropského turné, které Allen zahájil v pátek v Drážďanech, má zavítat do 2. ledna i do Budapešti, Amsterodamu, Florencie, Varšavy a několika španělských měst. Tuto zemi si oblíbil, natočil tu snímek Vicky Cristina Barcelona, který měl na podzim i českou premiéru.

Allena přijal na hradě i Klaus

Režisér dorazil do prezidentského sídla v doprovodu své manželky, sestry a dvou dětí. Ani kvůli audienci u hlavy státu neodložil své oblíbené manšestrové kalhoty medové barvy. Klaus vstoupil do místnosti ve chvíli, kdy k němu filmová legenda s rodinou stála zády a už pár okamžiků čelila bleskům fotoaparátů. Prezident poté musel režiséra na svou přítomnost upozornit zataháním za rukáv.

Hlava státu se netají svou náklonností k jazzu i ke kinematografii. Klaus například zavedl cyklus koncertů Jazz na Hradě a jezdívá i na filmový festival do Karlových Varů. Před pěti lety přijal na Hradě amerického herce Kevina Costnera. Umělce často zval do prostor Pražského hradu i Klausův předchůdce Václav Havel, který má zas rád rockovou a undergroundovou muziku. Setkal se třeba s americkým hudebníkem Lou Reedem či skupinou Rolling Stones.