Bratr ministra dopravy Řebíčka míří zřejmě do Českých drah

Praha - České dráhy (ČD) chystají podle informací České televize personální změny. Strategickou pozici by měl získat  bratr ministra dopravy Aleše Řebíčka Adam Řebíček. O pracovní pozici na funkci specialisty v managmentu podniku nechtějí České dráhy podrobněji mluvit. Sám Adam Řebíček svoje možné angažmá komentovat nechce. Potvrdil ale, že se o místo uchází.

 Ministerstvo dopravy a centrála Českých drah sídlí v jedné budově. Resort dopravy řídí Aleš Řebíček - a do Českých drah teď míří zřejmě jeho bratr Adam. Usiluje o post v sekci majetkových účastí - ta se stará o dceřinné společnosti polostátního gigantu. Dráhy jakékoliv informace o pozici, která bude rozhodovat o miliardovém majetku, tají. „Přijímáme pracovníky, stejně tak jako od nás lidé odcházejí, stejně jako každá jiná firma nemůžeme zveřejňovat jména zájemců o práci o nás, dokud není dohoda uzavřena,“ uvedl mluvčí ČD Radek Joklík.

Adam Řebíček pracoval v minulosti jako policista, později seděl v dozorčí radě soukromé firmy OSC, která zpracovávala projekty pro energetické společnosti. Po nástupu bratra Aleše nastoupil do jedné z odnoží polostátního ČEZu. Zato mezi odborníky na dopravu jeho jméno nikomu nic neříká. Například bývalý ministr dopravy Milan Šimonovský řekl, že je to pro něj překvapením.

Sám ministr Aleš Řebíček se už dopředu připravil na možnou kritiku zvenčí. Odmítá, že by s možným nástupem bratra do klíčové funkce na železnici měl cokoliv společného. Pouze se prý spolu radili. Tajnosti Českých drah kolem nástupu Adama Řebíčka do funkce vadí lidem z poslaneckého hospodářského výboru, který se fungováním managmentu zabývá. „Takové personální kroky by měly být vždycky naprosto otevřené, mělo by být vidět na to, jak se o takové místo  ucházejí lidé,“ prohlásil místopředseda hospodářského výboru Milan Urban.

Podle kritiků to je už podruhé, co se ministru Řebíčkovi nepodařilo oddělit své soukromí od výkonu ministerské funkce. Naposledy se mu nepodařilo prokázat, že už nemá nic společného se svou někdejším fimou Viamont DSP. Ta po jeho nástupu do funkce rychle vyrostla v gigant, který dostává miliardové státní zakázky od jeho vlastního resortu. 

Aleš Řebíček
Zdroj: ČT24