Na horách mrzne, lyžařské areály se proto zasněžují

Hradec Králové - Provozovatelé lyžařských areálů v Krkonoších a v Orlických horách využívají současné mrazivé počasí k intenzivní výrobě technického sněhu, který výrazně zlepšuje lyžařské podmínky na sjezdových tratích. Na sjezdovkách lyžařských areálů leží od deseti do sta centimetrů sněhu, mimo provoz jsou pouze některé menší lyžařské areály.

Například ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku je v areálu Svatý Petr otevřena upravená modrá a černá sjezdovka a sjezdovka Hromovka I. Ostatní tratě jsou dočasně uzavřeny a vlekaři provádějí dosněžování technickým sněhem. „Pokud počasí vydrží, věříme, že v sobotu otevřeme sjezdovku v lokalitě Labská, do Nového roku by měl být celý areál zasněžen technickým sněhem a v provozu,“ doufá jeden z provozovatelů. Na Horních Mísečkách jsou všechny tratě otevřené.

V Orlických horách, kde bylo možné do Vánoc lyžovat pouze v Říčkách v Orlických horách, se rozjela také lanovka v Deštném v Orlických horách. „Podmínky pro lyžování se výrazně vylepšily a dnes spouštíme také večerní lyžování. Lyžuje se na modré sjezdovce, červenou sjezdovku intenzivně zasněžujeme,“ informovali vlekaři z Deštného.

Na hřebenech Krkonoš v noci na dnešek připadlo pět centimetrů nového sněhu, celkem na vrcholcích hor leží necelých 50 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Několik centimetrů nového sněhu připadlo v noci na dnešek také na hřebenech Orlických hor, kde leží do 25 centimetrů sněhu.