Barbora Škrlová zůstane do rozhodnutí odvolacího soudu ve vazbě

Brno/Olomouc - Barbora Škrlová, odsouzená v kuřimské kauze k pěti rokům vězení za podíl na týrání dětí, zůstane přinejmenším do rozhodnutí odvolacího soudu ve věznici. Vrchní soud v Olomouci zamítl její stížnost proti pokračování vazby, důvody svého rozhodnutí zatím nezveřejnil. Obhájce Škrlové Richard Novák se chce proto obrátit na Nejvyšší soud.

Novák se domnívá, že by Škrlová mohla na verdikt čekat na svobodě: „Vazba je zbytečná, určitě nehrozí, že by utíkala nebo se něčemu vyhýbala.“ Novák podal již několik žádostí o propuštění Škrlové. Zatím ale s žádnou neuspěl. Soudci většinou návrhy zamítali s poukazem na to, že se Škrlová dříve skrývala pod falešnou identitou v zahraničí. V Norsku se například vydávala za chlapce Adama. „Tehdy ale ještě nebyla trestně stíhána, takže to nemůže v tomto případě hrát roli,“ míní Novák. Jeho argumenty nyní na základě nové stížnosti zváží Nejvyšší soud.

Brněnský krajský soud potrestal v kuřimské kauze šest lidí. Všichni se proti verdiktu odvolali. Vrchní soud chce kauzu uzavřít pravomocným rozhodnutím do dubna 2009. Novák doufá, že Vrchní soud v Olomouci v odvolacím řízení trest pro Škrlovou zruší nebo alespoň zmírní na podmínku.