Airbus A310 uskutečnil nejdelší let za existence ČSA

Praha - Letadlo Českých aerolinií Airbus A310 se dnes po poledni vrátilo s klienty cestovních kanceláří ze Salvadoru do Prahy. Uskutečnilo tak nejdelší let bez mezipřistání za existenci firmy. Let trval 11 hodin a pět minut a jeho délka přesáhla 10 000 kilometrů, uvedla to firma v tiskové zprávě. Do Salvadoru se letoun dostal s mezipřistáním na ostrově Isla Margarita.

Na zmíněné trase do Salvadoru létaly ČSA i loni, vždy však s mezipřistáním. Na letošek si podle firmy cestovní kanceláře pro zpáteční cestu objednaly přímé lety, ten dnešní byl první.

Salvador je na hranici doletu airbusů A310. V případě, že nad Atlantikem fouká silný protivítr, počítají piloti jediných dálkových letadel ČSA i s možností mezipřistání a natankováním, například v některé z evropských zemích.

Salvador však není nejvzdálenějším místem, kam se kdy dostala letadla v českých barvách. Rekord zřejmě drží let z počátku roku 2007, kdy se Airbus A310 dostal se dvěma mezipřistáními na chilské letiště Punta Arenas poblíž jižního polárního kruhu. Na palubě letadla byli klienti německé cestovní kanceláře, kteří mířili na expedici do Antarktidy.