Ve středních Čechách končí regulační poplatky, od zítřka je hradí kraj

Praha - S příchodem nového roku přestávají nemocniční zařízení ve vlastnictví Středočeského kraje vybírat od pacientů regulační poplatky. Naopak je za ně bude hradit kraj. Ostatní kraje se chtějí přidat do konce února. Lékárny zase začnou od 1. ledna kontrolovat totožnost zákazníků při nákupu léků, u nichž je vysoké riziko, že bude zneužit k výrobě drog.

Kraje se rozhodly, že formálně „odpouštění regulačního poplatku“ uskuteční tak, že dají pacientům dar. V některých nemocnicích budou chtít od pacientů v ordinacích podpis, že souhlasí s tím, že mu kraj daroval 30, respektive 60 či 90 korun. V jiných nemocnicích nebude třeba ani to. Kompenzace regulačního poplatku se ovšem týká pouze krajských nemocnic, nikoli soukromých zařízení nebo například fakultních nemocnic.

Středočeský kraj, kde se novým hejtmanem stal dřívější ministr zdravotnictví David Rath, zavádí vracení regulačního poplatku do praxe jako první. Ostatní kraje oznámily, že začnou hradit za pacienty regulační poplatky nejpozději do konce února. Záleží, kdy budou mít krajské rady k dispozici veškeré podklady a právní analýzy.

Novinka v lékárnách: léky s omezením

S novým rokem se lidé setkají s novinkou také při návštěvě lékárny. Ke dvěma kategoriím léků, volně prodejné a na předpis, přibudou ještě léky, které jsou volně dostupné, ale jejich nákup bude omezený. Jedná se zejména o léky, u nichž je vysoká pravděpodobnost zneužití, například u léků na chřipku, které obsahují pseudoefedrin. Ten je hojně využívaný na výrobu pervitinu.

Podle protidrogové centrály je dosavadní způsob prodeje neudržitelný. Ze statistik vyplývá, že až 80 procent léků obsahujících pseudoefedrin končí v drogových varnách. Z ročně prodaného asi milionu balení léku se tak vyrobí asi tuna drogy.