Schwarzenberg pojede na Blízký východ v neděli

Praha - Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg odcestuje v misi EU na Blízký východ v neděli odpoledne. První zastávkou bude Egypt, v pondělí má mise navštívit Izrael a Palestinu, v úterý zamíří do Jordánska. Schwarzenberg jede jako zástupce předsedajícího státu unie, cesta má pomoci řešení konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Členy mise budou také vysoký představitel pro unijní zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana nebo evropská komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová.

„Uvidíme, jaká situace na místě je, čeho se dá dosáhnout. Klíčové je, aby se konečně zastavily boje,“ uvedl Schwarzenberg bez větších detailů, jakým způsobem se delegace pokusí příměří ve výbušném regionu zprostředkovat.

Kromě nastartování mírových rozhovorů v oblasti je cílem Schwarzenbergovy mise připravit půdu pro návštěvu premiéra Mirka Topolánka a případně i předsedy Evropské komise Josého Barrosa. Na Blízký východ chce jet v pondělí a úterý také francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Sarkozy odlétá na Blízký východ v pondělí s cílem „hledat cesty k míru“. Itinerář jeho cesty se velmi podobá misi Schwarzenberga. První destinací bude Egypt, kde budou evropští politici jednat s prezidentem Husním Mubarakem. V pondělí se dveře netrhnou v Izraeli a na palestinském západním břehu Jordánu, kde Schwarzenberg i Sarkozy budou fakticky současně.