V Šumperku se přiotrávilo devět skautů

Šumperk - Devět mladých lidí se dnes ráno přiotrávilo v Šumperku oxidem uhelnatým, když spali v místnosti, kde byl pravděpodobně vadný komín krbových kamen. Všichni skončili v šumperské nemocnici a jsou mimo ohrožení života.

„Jde o skauty ve věku 16 až 20 let, kteří spali v jedné místnosti ve skautském objektu na náměstí Jana Zajíce,“ uvedl mluvčí šumperské policie Josef Bednařík s tím, že jsou mimo ohrožení života. Skauti přijeli z Olomouce oslavit konec roku: „Právě v jedné místnosti, kde jsme spali, byla kamna, ve kterých se normálně topilo a v noci spadla roura, která jde do komína, takže ten kouř šel do místnosti a nás to neprobudilo,“ popisuje jedna ze skautek Dagmar Matochová.

„Jejich stav se od rána stále zlepšuje, předpokládám, že do domácí léčby budou propuštěni v sobotu, maximálně o pád dnů později,“ řekl lékař Josef Čikl. Dodal, že v krvi jim byla naměřena hladina karbonylhemoglobinu 15 až 20 procent. „Oxid uhelnatý se v těchto případech váže na hemoglobin místo kyslíku. Výrazně nebezpečný je od padesátiprocentní hladiny,“ vysvetlil lékař.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Podle operačního důstojníka byl hasičům nahlášen uvolněný komín krbových kamen. Po příjezdu na místo už jednotka žádné koncentrace nenaměřila. Policie případ vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecného ohrožení.