Auta na plyn nebo s hybridním pohonem nebudou platit silniční daň

Praha - Podle novely zákona o silniční dani nebudou muset majitelé vozidel na LPG, zemní plyn, etanol nebo na hybridní pohon platit silniční daň. Novela, která vešla v platnost začátkem letošního roku, se týká nákladních aut do hmotnosti dvanáct tun a všech vozidel pro přepravu osob. Uvedla to Česká plynárenská unie.

Do loňského roku byly od silniční daně zcela osvobozeny jen vozy na elektrický pohon. Auta s klasickými spalovacími motory jsou zvýhodňována slevou na dani podle doby od jejich prvního uvedení do provozu. Slevy se týkají vozů mladších devíti let a mohou dosáhnout až 48 % z celkové částky.

Silniční daň se nevztahuje na všechny motoristy, ale odvádí se s určitými výjimkami za všechna vozidla určená k podnikání. Nejrozšířenější kategorií vozů, kterých se osvobození od daně bude nově týkat, jsou auta na LPG, kterých na českých silnicích jezdí přes 140 000, vozů na CNG jezdí zhruba 1 200 a aut na hybridní pohon je v Česku několik desítek.  

„Vzhledem k ceně stlačeného zemního plynu, která je poloviční oproti ceně benzinu, a k vytváření dalších motivačních podmínek lze konstatovat, že toto palivo se stává dostupnou a velice zajímavou alternativou klasických kapalných pohonných hmot, prakticky to dosvědčuje i 90procentní meziroční nárůst vozidel s pohonem CNG,“ uvedl generální sekretář plynárenské unie Josef Kastl.

Zatímco LPG lze natankovat na zhruba 500 místech a benzin a naftu u 3 000 pump, čerpadel se zemním plynem jsou zatím pouze dvě desítky.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/354/35341.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/212/21140.jpg
Vydáno pod