Schwarzenberg: Nejdůležitější je zabránit humanitární krizi v Gaze

Praha - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg včera zamířil jako šéf delegace Evropské unie na Blízký východ, aby zde urovnal konflikt v Gaze. Izraelské jednotky v noci zahájily pozemní operaci. Český šéf diplomacie uvedl, že takový útok se dal předpokládat. "Budeme se snažit konflikt urovnat, ale výsledek je nejistý," prohlásil o plánované návštěvě Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce. Zdůraznil především, že nyní musí unie přispět k humanitární pomoci, která by zlepšila situaci v Gaze.

„Válka je vždy pro civilní obyvatelstvo největší katastrofa, musíme jim pomoci, budeme o tom jednat s Izraelci,“ řekl Schwarzenberg. V Gaze žije kolem 1,5 milionu civilního obyvatelstva a podle agenturních zpráv chybí potraviny a voda, zastaveny jsou dodávky elektřiny, civilní obyvatelé se bojí vycházet na ulici. Agentura OSN pro palestinské uprchlíky tvrdí, že v oblasti hrozí humanitární krize a na cizí pomoci je závislých 80 procent obyvatel. Izrael přesto dál trvá na tom, že v Gaze není žádná humanitární katastrofa a není potřeba žádné humanitární příměří.

EU i české ministerstvo zahraničí uvolnily prostředky na pomoc obyvatelům Gazy

Reportáž Luboše Rosího a Adama Kautského (zdroj: ČT24)

I přesto ale Evropská unie i česká vláda již uvolnily finanční prostředky na pomoc civilnímu obyvatelstvu v Gaze. Český šéf diplomacie uvedl, že ministerstvo zahraničí přispělo zatím 5 miliony korun, ale je připraveno uvolnit další finance. Stejně tak se chystá Schwarzenberg požádat o pomoc českou vládu. Předpokládá také, že po návratu delegace z Blízkého východu více přispěje i Evropská unie.

Evropská unie včera oznámila, že poskytne naléhavou humanitární pomoc Palestincům v Gaze. „Evropská komise schválila další pomoc ve výši tří milionů eur. Základní potřeby ale lidem v Gaze můžeme dovézt až poté, co Izrael otevře hraniční přechody,“ oznámila včera Benita Ferrero-Waldnerová, komisařka pro vnější vztahy. Pomoc bude zaměřena na dodávky potravin, nouzových přístřeší a zdravotnického materiálu a bude realizována prostřednictvím OSN.

Schwarzenberg: Nějaké nápady o řešení problému máme

Hlavním cílem delegace Evropské unie bude tedy přispět k urovnání konfliktu, které by vedlo ke zlepšení krizové situace v Gaze. Karel Schwarzenberg, šéf delegace EU, připustil, že má nějaké nápady a myšlenky na řešení situace, nechtěl ale upřesnit žádné detaily. Doplnil ovšem, že příměří bude vyžadovat jisté předpoklady: „Aby izraelská strana byla ujištěna, že další nebezpečí již nehrozí.“

Karel Schwarzenberg:

„Kdo si v konfliktu začal, je bohužel jasné.“

Vzápětí pak okomentoval vznik válečného konfliktu. „Hamas nepřetržitým ostřelováním tuto katastrofu vyvolal. To je opravdu jeho vina, můžeme diskutovat o izraelské reakci, ale kdo s tím začal, to je bohužel jasné,“ prohlásil Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce.

Na otázku, zda byl vstup izraelských vojsk do Gazy adekvátní, ovšem odmítl Schwarzenberg odpovědět. „Nerad bych se k tomu vyjadřoval ještě před návštěvou, než si ověřím na místě všechna fakta. Prozatím jsem odkázán na to, co vidíme v televizi. Dokud tam nejsem, nerad bych se k tomu vyjadřoval,“ řekl Schwarzenberg.

Pásmo Gazy
Zdroj: ČT24