V mrazu lidé jezdí opatrněji, škody nejsou tak velké

Praha - Začátkem ledna, kdy Česko zasáhlo husté sněžení a silné mrazy, se počet automobilových nehod, oproti jiným obdobím, výrazně nezvýšil. Vyplývá to ze statistik domácích pojišťoven. Důvodem podle nich je to, že řidiči často nechávají vozidla doma, případně jezdí opatrněji. Nehody v nižší rychlosti přitom bývají lehčího rázu a způsobují jen "plechové" škody.

„V porovnání s prvním týdnem minulého roku evidujeme zhruba o 30 procent méně nehod,“ řekl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Důvodem je podle něj právě mrazivé počasí, ve kterém nechává hodně řidičů auto doma. Ti, kteří vyjedou, se po silnicích zpravidla v tomto počasí pohybují pomaleji a tomu odpovídají i škody, které oznamují. „Tedy méně takzvaných totálek a více rozbitých blatníků, dveří a světlometů,“ dodal.

Jen celorepublikové mrazy a sníh přimějí řidiče k opatrnosti

„Je až překvapivé, že nárůst nehod není vyšší,“ doplnil Marek Vích, mluvčí Kooperativy, která registruje o deset procent více nehod než v období, kdy mrazy nebyly. „Je to tím, že v létě se jezdí více a daleko rychleji,“ souhlasil.

Mluvčí ČSOB Pojišťovny Tomáš Hejda mínil, že vliv počasí na nehodovost je diskutabilní. Pokud se mrazy a sníh objeví v celé republice, řidiči jsou více opatrní. Jsou navíc i upozorňováni médii na tuto situaci. Pokud však jde jen o lokální problémy s počasím, řidiči jsou méně ukáznění a více bourají. Nejhorší však jsou situace, kdy lokálně na zamrzlou vozovku padne mlha či naprší a vznikne ledovka, jak se v posledních dnech někde stává. Pak dochází k častějším řetězovým nehodám, připomněl.

UNIQA v meziměsíčním srovnání ledna a prosince hlásí asi 30procentní nárůst počtu škod. Nicméně podobný trend vidí mluvčí pojišťovny Eva Svobodová prakticky každoročně, protože leden je prý tradičně nejsilnějším měsícem co do počtu škod. Spadá do něj i část škod, které nebyly ohlášeny během vánočních a novoročních svátků a klienti počkali až po Novém roce, podotkla.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/607/60698.jpg
  • Zasněžená křižovatka autor: Tomáš Pěkný, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/604/60326.jpg