Česko má za sebou další mrazivou noc, v neděli se oteplí

Praha - Česká republika má za sebou další z mrazivých nocí. Nejnižší teploty přesáhly 20 stupňů pod nulou. Nejvíce mrzlo v obci Štítná nad Vláří na Zlínsku, kde meteorologové naměřili minus 23 stupňů Celsia a na Horské Kvildě na Klatovsku, kde meteorologové naměřili 23,8 stupně pod nulou. Nejchladnější noc zatím byla z úterý na středu, kdy teploty klesly až na 34 stupňů pod nulou. Mrazivý rekord ale nepadl. Od roku 1929 ho drží Litvínovice u Českých Budějovic, kde bylo 11. února naměřeno minus 42,1 stupně, což je zároveň i nejnižší teplota v celé ČR.

Nejvíce mrzlo na Moravě, kde se vyjasnilo. Například v Šumperku naměřili minus 21 stupňů. Do Čech se ve druhé polovině noci natáhla nízká oblačnost, a proto zde velmi nízké teploty nebyly tak časté. Nejchladněji bylo podle ČHMÚ ve stanici Šindelová na Karlovarsku, kde rtuť teploměru klesla na minus 21,8 stupně. V české metropoli se průměrná teplota pohybovala okolo deseti pod nulou.

Záchranáři v takových mrazech musejí mnohem častěji vyjíždět k lidem s nemocemi srdce. Počet ošetřených kardiaků se téměř zdvojnásobil. Plní se i veterinární kliniky, kde jsou nejčastějším problémem dýchací obtíže nebo namrzlé končetiny. „Zejména ta menší a krátkosrstá plemena by měla mít nějaký obleček a používat speciální balzámy na tlapky,“ uvedla veterinární lékařka Lucie Míková. Se sílícím ledem mají plné ruce práce také rybáři.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Sníh mírně přibude až ve druhé polovině příštího týdne

Meteorologové očekávají, že v sobotu bude polojasno až skoro jasno. Místy se objeví nízká oblačnost, ojediněle mrznoucí mlhy nebo slabé sněžení. Nejnižší denní teploty se podle ČHMÚ budou pohybovat mezi minus jedním až minus pěti stupni Celsia. V noci mráz klesne pod minus deset až minus 14, při vyjasnění k minus 18 stupňům.

V neděli předpokládají meteorologové nepatrné oteplení. Přes den se budou teploty pohybovat kolem minus čtyř stupňů až nuly, v noci opět poklesne teplota na minus sedm až 11, při vyjasnění k minus 15 stupňům. Sníh zřejmě mírně přibude až ve druhé polovině příštího týdne.