Vrtulníky Mi-171 pro afghánskou misi mají zpoždění

Praha - V druhé polovině letošního roku by měly začít v Afghánistánu létat tři české vrtulníky, pokud to schválí český Parlament. I tak je ale už teď jasné, že případná mise bude mít zpoždění. Modernizace vrtulníků má totiž zpoždění. Původně mělo být pět strojů hotovo už v prosinci, zmodernizované jsou ale pouze dva. Podle Leteteckých opraváren Praha za to může zpoždění dodávek některých součástek.

Do Afghánistánu by měly zamířit nejlépe vybavené dopravní vrtulníky Mi-171 na světě - stroje založené na kombinaci ruské techniky se špičkovými systémy NATO. Zatím jsou připravené pouze dva upravené vrtulníky, další tři stroje budou hotové do konce ledna. Na upravených vrtulnících už chybí pouze některé detaily. „Nemáme namontovány třeba neprůstřelné nádrže a další věci, ale všechny tyto prvky nijak neovlivní chování vrtulníků za letu,“ vysvětluje mluvčí opraváren Martina Fišerová. Armáda za tyto vrtulníky zaplatila skoro půl miliardy korun.

Tyto stroje zatím neprošly vojenskými zkouškami a vojáci je proto nemohli převzít. Výcvik pilotů se tak před afghánskou misí zpozdí. Každý musí nalétat sto hodin. Podle náčelníka Generálního štábu AČR Vlastimila Picka by výcvik pilotů mohl být ukončen na konci první poloviny letošního roku.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)