Hradecký radní kritizuje výměnu pozemků pro dálnici D11

Hradec Králové – Dohoda o výměně pozemků potřebných pro stavbu dálnice D11 za jiné mezi státem a farmářkou Ludmilou Havránkovou je pro Českou republiku velmi nevýhodná, tvrdí královéhradecký krajský radní Miroslav Uchytil. Podle něj by měl kraj do jednání vstoupit a žádat vládu o revizi.

Krajskému radnímu Miroslavu Uchytilovi se nelíbí, že Ludmila Havránková má od státu dostat 25krát větší výměru než má její nynější parcela stojící v místech, kudy má vést dálnice D11. Dodává, že téměř všechny pozemky, které chce stát na Havránkovou převést, jsou v těsné blízkosti trasy dálnice k Jaroměři.

Trnem v oku je královéhradeckému radnímu především fakt, že na případném prodeji pozemků může farmářka výrazně vydělat. „Pokud by se tyto příští směněné pozemky, dnes zemědělské, dostaly do zorného hledáčku různých developerů, lze na této transakci vydělat minimálně jednu miliardu korun,“ uvedl Uchytil.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

S Uchytilovými výhradami ovšem nesouhlasí ani hradecký hejtman Lubomír Franc. „Cena pozemků není věc Královéhradeckého kraje, to je věc státu, Ředitelství silnic a dálnic. Mně jde především o to, abychom ten proces urychlili,“ řekl Franc.

Smlouvu státu s Ludmilou Havránkovou připravuje Pozemkový fond. Navzdory námitkám radního Uchytila není zatím jasné, co obsahuje. Fond totiž dokument zveřejní až bude schválen výkonným výborem a prezidiem Pozemkového fondu. Směnu parcel mezi farmářkou a státem může fond schválit stejně jako ji odmítnout. Vláda ji pouze doporučila.

Vydáno pod