Západočeští celníci loni odhalili padělky za miliardu

Plzeň - Západočeští celníci loni odhalili padělky textilu, obuvi, spotřebního zboží a pirátské kopie hudebních a obrazových nosičů, jejichž prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda více než 1,067 miliardy korun. Je to výrazně více než o rok dříve. Rok 2008 proto považují celníci za přelomový v boji proti padělkům a napodobeninám, řekla dnes ČTK mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová.

Loni poprvé začali státní zástupci při podezření na prodej padělků vystavovat celníkům povolení k prohlídce veškerých prostor na tržnicích. Při kontrolách proto mohli otevřít i uzamčené stánky, sklady, garáže a podobně. Díky sérii úspěšných akcí na tržnicích v příhraničí s následným nepřetržitým dohledem se tak podařilo značně snížit nabídku a prodej nelegálního zboží na místech, kde byl jeho výskyt největší. Celníci odhalili také řadu důmyslných skrýší.

Na úspěších mají podíl i zástupci majitelů autorských práv a ochranných známek. Na tržnicích prováděli sami kontrolní nákupy. Když objevili padělky značkového zboží, upozornili na ně celníky.

Nejčastější padělky: DVD, boty a textil

Celníci v Plzeňském a Karlovarském kraji loni zajistili téměř 400 000 pirátských kompaktních disků a DVD, přes 360 000 padělků obuvi, textilu a jiného spotřebního zboží. Při kontrolních akcích zajistili také víc než 1,5 milionu nekolkovaných cigaret, čímž zabránili daňovému úniku za více než 2,5 milionu korun.

Velkou část padělků se celníkům podařilo zachytit už při pokusu o dovoz do ČR. Při kontrolách kontejnerů z Číny našli loni celníci v 78 případech padělky nebo zboží, které by mohlo ohrozit zdraví spotřebitelů.