Julínek své odvolání chápe, považuje ho však za nepromyšlené

Praha - Tomáš Julínek dnes reagoval na včerejší oznámení premiéra Topolánka o Julínkově odvolání z vlády ČR. Odcházející ministr považuje Topolánkovo rozhodnutí za politicky pochopitelné, ale vyjádřil pocit chybějící kontinuity reforem v rezortu zdravotnictví. Proto označil premiérův verdikt za nepromyšlený. Julínek se také věnoval hodnocení éry svého působení a některým odhadům ve zdravotnictví do budoucna.

Julínek komentoval své odvolání s tím, že reforma zdravotnictví je velice nepopulární téma, ale rozhodně se mu vládní kabinet nevyhne. „Bylo by strašnou chybou, kdyby se ODS nedržela mého návrhu a nepokračovala v jeho kontinuitě,“ vzkázal Julínek. Návrh legislativních změn Julínkova týmu je podle odcházejícího ministra velmi cenným řešením situace v českém zdravotnictví. Julínek vyslovil přání, aby jeho odchod nebyl signálem, že se poctivá práce v politice nevyplácí, ale aby jeho nástupce znamenal kontinuitu směru jeho úsilí. Ministr zdůraznil, že nevidí dynamiku ani kontinuitu pro budoucnost rezortu. Z hlediska koncepce vlády, která chtěla být reformní, považuje Julínek své odvolání za nepromyšlené.

Tomáš Julínek:

„Premiér se nechal strhnout k nějaké sexy změně vlády, která je v politice nepochybně důležitá, ale není promyšlená.“

Brífink odcházejícího ministra Julínka (zdroj: ČT24)


Tomáš Julínek konstatoval, že na rozdíl od dalších ministerstev se změny v jeho rezortu a legislativní dopad změn skutečně rovná reformě. Podle Julínka dokázal jeho tým výrazně zlepšit třeba vzdělávání ve zdravotnictví či odstranit korupci v otázce určování cen léčiv. Julínek zdůraznil význam regulačních poplatků. „Ať si o poplatcích říká, kdo chce, co chce, ať se staly zástupným problémem prohraných voleb, je to úplně jedno. Pro české pacienty přinesly solidaritu a vyšší jistotu dostupnosti náročné péče,“ řekl Julínek.

Členové Julínkova týmu se shodně vyjádřili v tom smyslu, že pokud ministrův nástupce bude pokračovat v nastoleném reformním duchu, nebrání jim nic v setrvání na ministerstvu. Současný první náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr, o němž se spekuluje jako o možném šéfovi rezortu, řekl, že svůj případný nástup do křesla odcházejícího Tomáše Julínka nechává na zvážení Mirka Topolánka. Vyjádřit se k němu hodlá až po jednání s premiérem.

Tomáš Julínek - ministr nepopulárních opatření

  • Jako vůbec první šéf rezortu zavedl Julínek od ledna 2008 poplatky u lékaře, v nemocnicích a lékárně, a to především jako opatření proti zneužívání zdravotní péče. Pod tlakem hlavně lidovců došlo už v srpnu k jejich omezení a v prosinci prosadila opozice ve sněmovně jejich zrušení. Podle ministerstva zdravotnictví poplatky zatím ušetřily zhruba čtyři miliardy korun.
  • Julínek změnil také stanovování cen léků a úhrady ze zdravotního pojištění, které nově provádí Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Základem pro ceny se staly nejnižší ceny přípravků v Evropské unii, díky tomu se od listopadu snížily ceny u 1 500 léků a od ledna některých dalších.
  • S podstatnou částí reformy se Julínek dostal do skluzu. V důsledku politické situace loni v červnu reformní balík zákonů rozdělil a do vlády poslal méně konfliktní zákony. Zejména lidovci měli výhrady k některým paragrafům, přesto vláda zákony v listopadu Julínkovi schválila.
  • Podporu Julínek nezískal ani pro klíčové předlohy o převodu pojišťoven a fakultních nemocnic na akciové společnosti. Pod tlakem protestů opozice, odborů, vysokých škol, části odborníků i lidovců premiér Topolánek garantoval, že fakultní nemocnice se na akciové společnosti převádět nebudou.
  • Na popularitě Julínkovi nedodaly ani personální změny ve vedení fakultních nemocnic a ústavech, situace kolem rušení Úrazové nemocnice v Brně ani demonstrace a stávky. Nedávno vyvolal rozruch plánem zúžit počet traumacenter a nově vybrat komplexní onkocentra tak, aby podtrhl jen opravdu špičková zařízení.
Marek Šnajdr
Zdroj: ČT24