Paroubek: Vláda nezvládá komunikaci s veřejností. Ať požádá o důvěru

Praha - Šéf opoziční sociální demokracie Jiří Paroubek míní, že by premiér Mirek Topolánek měl předstoupit před poslance a požádat o důvěru pro svůj rekonstruovaný kabinet. Ve vládě by se měly objevit tři nové tváře: hudebník Michael Kocáb, senátorka Daniela Filipiová a místopředseda ODS Petr Bendl; lidovce Čunka by měl nahradit dosavadní ministr pro legislativu Cyril Svoboda. Paroubek si myslí, že by tímto krokem vláda posílila svoji pozici. Šéf nejsilnější opoziční strany také vyzval vládu, aby s jeho stranou zahájila debatu o energenické koncepci, která by se spoláhala hlavně na jadernou energetiku.

Opačný případ, vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, teď podle Paroubka není na pořadu dne. Předseda ČSSD současně zpochybnil kvalifikovanost politiků, kteří se mají objevit v Topolánkově vládě. Cyrila Svobodu označil za „slušného matadora“, který ale nic neví o místním rozvoji. Velmi málo prý ví o evropských fondech a vůbec nic o cestovním ruchu. V čele tohoto ministerstva by to chtělo skutečného odborníka, a ne politickou figuru, dodal.

Paroubek prý také neví o tom, že by bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS), který má být ministrem dopravy, byl odborníkem v tomto oboru. Naopak ocenil odcházejícího ministra dopravy Aleše Řebíčka za schopné manažerské vedení ministerstva. Michal Kocáb, který by měl nahradit ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou (zelení), ví podle Paroubka o státní správě jen málo. Šéf ČSSD se prý obává toho, že by noví ministři mohli být horší než Stehlíková, Čunek nebo dosavadní ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Paroubek: Vláda neumí komunikovat s veřejností

Topolánek slíbil rekonstrukci vlády před třemi měsíci po prohraných krajských a senátních volbách. Konečné rozhodnutí o změnách by mělo padnout během několika hodin. Podle Paroubka je to však příliš pozdě. „Kdybych takovým zdrcujícím způsobem prohrál volby jako Mirek Topolánek, snažil bych se udělat rekonstrukci vlády v několika příštích dnech, a to bez ohledu na to, že by to mohlo ohrozit můj politický osud. Pokud neuděláte změnu rychle, nemá velkou cenu,“ řekl v Interview ČT24 lídr sociálních demokratů.

Dodal, že ani jeden z budoucích členů kabinetu není typ pro komunikaci s veřejností, neschopnost komunikovat s veřejností vytknul i vládě jako celku. „Nevidím zde žádnou nastupující mediální hvězdu typu Ronalda Reagana nebo Bernarda Schrödera,“ posteskl si Paroubek. „Ministrem by měl být člověk, který je odborník nebo silný manažer s ekonomickým nebo právnickým vzděláním, a má tak zázemí pro svou odbornost. Musí umět navázat kontakt s veřejností, srozumitelně a jasně jí vše vysvětlit. Myslím si, že dát architektku na místo krizového manažera zdravotnictví je “odvážný čin„ - když to řeknu velmi slušně,“ reflektoval změny ve vládě Paroubek.

Paroubek vyzývá vládu, aby s ČSSD debatovala o energetické koncepci

Paroubek dnes vyzval vládu, aby bezodkladně zahájila debatu s jeho stranou o energetické koncepci, která by se spoléhala zejména na jadernou energetiku. Paroubek tak reagoval na vývoj situace spojené se zastavením dodávek ruského plynu do Evropy. Jadernou energetiku podpořil při nedávném setkání se svým polským
protějškem Lechem Kaczyńským také prezident Václav Klaus. Vzestup jaderné energetiky je podle něj řešením energetických problémů Evropy.

Nová koncepce by měla navazovat na energetické koncepce předchozích sociálnědemokratických vlád a na závěry takzvané Pačesovy komise, s nimiž se ČSSD podle Paroubka ztotožňuje. V ní se s jadernou energií počítá. Právě proto ale vyvolala odpor Strany zelených. Premiér Topolánek by podle Paroubka měl přestat tolerovat ideologickou předpojatost šéfa Strany zelených Martina Bursíka. Předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny František Bublan uvedl,
že se bude také jeho výbor zabývat energetickou koncepcí s ohledem na bezpečnost.