Plánovaná stávka v dopravě zatím nebude

Praha - Chystaná stávka v dopravě zatím nebude. Ministr financí Miroslav Kalousek na dnešním setkání zástupcům odborů řekl, že prozatím stáhl z jednání vlády záměr zrušit daňové zvýhodnění některých zaměstnaneckých benefitů, především režijních jízdenek a stravenek. Na vyhlášení stávky se původně v pondělí dohodli zástupci 13 odborových centrál z oboru dopravy.

„Bezprostřední hrozba byla zažehnána, ale my zůstaneme ve střehu,“ řekl mluvčí odborářů Libor Poláček. „Pak skutečně nejsme ve sporu, já si tohoto střehu vážím,“ reagoval na tiskové konferenci Kalousek. Ministr se však svého záměru zrušit v novém zákoně desítky daňových výjimek úplně nevzdal.

Dnes se pouze zavázal, že nový zákon nepošle do legislativního procesu dříve, než přesvědčí odboráře o výhodnosti svých návrhů. „Já nechci zrušit daňové výhody, já je chci nahradit jedním univerzálním paušálem,“ zdůraznil Kalousek. Tento systém považuje ministr za spravedlivější, neboť se týká všech zaměstnanců, a nikoliv jen některých. Podle Petra Bartoně z VŠE Praha jsou navrhované zaměstnanecké paušály minimálně levnějším způsobem daňové úlevy, kde nejsou započítány transakční náklady se stravenkovými firmami.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Odboráři naopak stále trvají na zachování daňových výjimek. Obě strany se shodly, že diskuse byla věcná. Dohodou prý získaly další prostor k jednání.