Obama bude jezdit supermoderním obrněným vozem zvaným „Zvíře“

Washington - Americké úřady zveřejnily první snímky automobilu, ve kterém bude jezdit nově zvolený americký prezident Barack Obama. Nablýskaný Cadillac přezdívaný "Zvíře" bude oficiálně představen 20. ledna, kdy se ve Washingtonu uskuteční Obamova prezidentská inaugurace.

Americká tajná služba uvedla, že vůz poskytne Obamovi stoprocentní bezpečí. „Ačkoli se o většině bezpečnostních opatřeních nesmí veřejně hovořit, dá se říci, že bezpečnostní a kódované komunikační systémy dělají z vozidla technologicky nejvyspělejší obrněný automobil na světě,“ uvedl v prohlášení asistent ředitele Úřadu pro bezpečnostní operace Nicholas Trotta.

Experti předpokládají, že auto je vybaveno neprůstřelnými skly, pancéřovou karosérií, samostatným zdrojem kyslíku a hermeticky uzavřeným interiérem, který má prezidenta ochránit před chemickým útokem. Někteří se smíchem podotýkají, že by vůz měl vydržet i zásah z granátometu. Pneumatiky „Zvířete“ dokážou fungovat i bez vzduchu, a automobil se tak může pohybovat, i když je pod palbou. Interiér je obestřen tajemstvím, přesto je zřejmé, že vnitřek vozu je vybaven nejmodernějším zařízením.

Mluvčí společnosti General Motors, která Cadillac vyrábí, David Caldwell uvedl, že prezidentský vůz byl vyroben podle specifik, které americké úřady zadaly. Více se ale k výbavě auta nechtěl vyjadřovat.

Vydáno pod