Agent Liener dostal za zpronevěru podmínku a musí uhradit škodu

Brno - Brněnský krajský soud dnes udělil bývalému příslušníku vojenské tajné služby Romanu Lienerovi podmíněný trest 15 měsíců vězení s odkladem na dva roky. Liener byl odsouzen za podvod a zpronevěru 190 000 korun z fondů vojenské kontrarozvědky. Peníze musí státu uhradit. Dále byl odsouzen i za svémocné odloučení od útvaru, k němuž byl přidělen. Soud tak Lienerovi zmírnil původní trest, podle kterého dostal Liener 18 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky.

Liener před lety působil jako zpravodajský důstojník v utajení v Bělorusku. Se službami se ve zlém rozešel poté, co jej policie začala v roce 2004 podezírat, že vyzrazuje informace agentům východního bloku. Sice se to nepotvrdilo, ale Liener byl obviněn ze zpronevěry a neuposlechnutí rozkazu.

Podle obžaloby zpronevěřil peníze služby v letech 2002 až 2003. Vyúčtoval si neuskutečněný mezinárodní let na lince Praha-Paříž a dále pobyt v pařížském hotelu Hilton, kde ale vůbec nebyl. Potrestán byl i za to, že bez dovolení nadřízených opustil svoji posádku v Moskvě, kde působil.

Podobné případy řeší tajné služby většinou tiše, aby neohrozily své vlastní zájmy.

Vydáno pod