Soud zmírnil trest v kauze chemického skladu v Libčanech

Praha - Podnikatel Václav Etlík půjde na 4,5 roku do vězení za vytvoření nelegálního chemického skladu v Libčanech na Hradecku. Verdikt dnes vynesl pražský vrchní soud. V odvolacím jednání tak zmírnil verdikt královéhradeckého soudu, odkud si Etlík loni odnesl osmiletý trest. Vrchní soud také potvrdil desetiletý zákaz podnikání s odpady. Dnešní rozsudek je pravomocný, Etlík se již může pouze dovolat k Nejvyššímu soudu.

Etlíkovi hrozil za úmyslné obecné ohrožení až patnáctiletý trest. Odvolací senát ale čin překvalifikoval na obecné ohrožení z nedbalosti. Etlík se podle pravomocného rozsudku dopustil rovněž trestného činu nakládání s nebezpečnými odpady.

Policie objevila libčanský sklad v dubnu 2006. V bývalé továrně našla stovky tun toxických látek, mezi kterými byly nebezpečné hořlaviny, výbušniny a chemikálie s vysokým obsahem těžkých kovů. Královéhradecký soud zdůvodnil své rozhodnutí tvrzením, že Etlík protiprávním hromaděním nebezpečných odpadů vyvolal v podstatě ekologickou havárii, která bezprostředně ohrožuje životy a zdraví lidí v Libčanech. Látky údajně nepředával k další likvidaci přesto, že mu za to jeho zákazníci platili.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Prvoinstanční soud původně Etlíkovi uložil 6,5 roku vězení. Vrchní soud však loni v březnu rozsudek zrušil a vrátil případ do Hradce Králové k doplnění dokazování. Soud poté muže nepravomocně odsoudil k osmi letům vězení a zároveň mu na deset let zakázal podnikat s odpady. Za likvidaci skladu musí navíc zaplatit přes 35 milionů korun.

Sudy s chemikáliemi
Zdroj: ČT24