Dělnickou stranu personálně ovládli neonacisté

Praha - Krajně pravicovou Dělnickou stranu ovládli personálně neonacisté. Vyplývá to ze zprávy pražské policie za rok 2008. Na vzájemné spolupráci se stranou se podle policie dohodli představitelé neonacistického Národního odporu a Autonomních nacionalistů. Šéf Dělnické strany Tomáš Vandas jakékoli propojení či dohodu s neonacisty odmítl. Zprávu o situaci v oblasti veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti v Praze za rok 2008 předložil bezpečnostnímu výboru pražského magistrátu šéf pražské policie Martin Červíček.

Informaci o personálním ovládnutí Dělnické strany neonacisty označil Vandas za „absolutní nesmysl“: „Ono se stačí podívat na složení strany nyní, a jaké bylo v předcházejících letech. Jaké bylo tehdy předsednictvo, třeba před dvěma lety, a jaké je dnes. Je to vlastně de facto totožné.“ Autor zprávy podle něho „nemá znalosti a neví, o čem hovoří“. Ohradil se i proti vládním návrhu na rozpuštění strany. Označil ho za „absolutně nesmyslné rozhodnutí“, které nemá žádné právní opodstatnění. Dělnická strana je podle něho demokratická, má demokratický program a postupuje v souladu se zákonem.

O spolupráci Dělnické strany s Národním odporem se hovoří i ve vládním návrhu na rozpuštění strany, který kabinet schválil koncem loňského listopadu. Vláda argumentuje například tím, že aktivity strany se postupně radikalizují a strana opakovaně porušuje shromažďovací zákon. Neregistrovaný Národní odpor vznikl podle vládního dokumentu z pražské odnože české pobočky militantní neonacistické organizace Blood and Honour (Krev a čest). Hnutí je založeno na nadřazenosti bílé rasy a antisemitismu, hlásí se k ideologii nacionálního socialismu a používané symboly a kombinace barev odkazují k hitlerovskému Německu.

Nacionalisté figurovali i na kandidátkách strany do loňských voleb

Představitelé Národního odporu a ultranacionalistických Autonomních nacionalistů podle policejního dokumentu tvořili nemalou skupinu na kandidátkách strany do loňských voleb. Byl mezi nimi například Jiří Bunda, který je údajně jedním z vedoucích členů Autonomních nacionalistů. Bunda byl také jedním ze svolavatelů posledního pochodu radikálů na litvínovské sídliště Janov. Na kandidátce na Vysočině zase figuroval Erik Sedláček, nepravomocně odsouzený k tříletému pobytu ve vězení za trestný čin podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačování práv a svobod člověka.

Policejní zpráva připomněla, že když loni v dubnu ukončila svou činnost organizace Národní korporativismus, doporučila svým členům vstoupit do Dělnické strany. Podle policie šlo o pravicově-extremistické uskupení s neonacistickými vazbami. V Dělnické straně se podle dokumentu angažují i hlavní představitelé již zaniklého občanského sdružení Mladí národní demokraté, které se snažilo 10. listopadu 2007, v den výročí Křišťálové noci, uspořádat pochod pravicových radikálů pražským Židovským Městem.

Na levicovém spektru je nejradikálnější Antifašistická akce (AFA)

Největší pražskou neonacistickou organizací je podle policejní zprávy za rok 2008 Národní odpor Praha, který podle policie například pořádá koncerty pro neonacisty. Na svých akcích, na nichž lze čekat střety s antifašisty, pak podle dokumentu využívá podporu takzvaných hooligans, tedy fotbalových chuligánů, hlavně klubu AC Sparta Praha.

Na levicovém spektru je podle policie v Praze nejradikálnější Antifašistická akce (AFA), která bojuje například proti rasismu, antisemitismu či neonacismu, zároveň ale podle zprávy prosazuje boj proti kapitalismu a státu a prosazuje anarchistické myšlenky. Mezi další levicově-extremistické skupiny působící v Praze řadí policie například i Československou anarchistickou federaci (ČSAF) či rozpuštěný Komunistický svaz mládeže (KSM).

  • Erik Sedláček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/67/6617.jpg
  • Antifašisté autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/270/26909.jpg