Policie se nebude zabývat případem exposlance Moravy

Praha - Policie se podle náměstka obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martina Černého nebude zabývat kauzou bývalého poslance ODS Jana Moravy. Muž měl podle televizního záznamu shromažďovat kompromitující materiály na některé své kolegy, údajně kvůli případnému vydírání. Den po odvysílání reportáže složil Morava poslanecký mandát. Prohlásil ale, že podlehl provokaci, kterou připravil poslanec Vlastimil Tlustý. Podle průzkumů ovlivnila kauza Morava výsledek ODS v krajských i senátních volbách.

„Dospěli jsme k závěru, že nejsou dány důvody pro zahájení úkonů trestního řízení. Trestním oznámením se proto nebudeme dále zabývat,“ informoval Černý, který už loni v listopadu uvedl, že Morava se zřejmě nedopustil vydírání, útisku ani jiného trestného činu. Žalobce ale tehdy ještě potřeboval posoudit nesestříhanou verzi natočeného televizního záznamu. Podle redaktora ČT Roberta Malackého ale nemusí dnešní rozhodnutí znamenat, že je kauza u konce. Vyšší stupně státního zastupitelství, případně nejvyšší státní zastupitelství podle něj podobné politické kauzy často znovu otevírají.

Morava je členem neratovické ODS. Předseda místního sdružení Aleš Dlouhý byl rozhodnutím překvapen: "Je to pro mě zcela nová informace a
nepočítal jsem s tím.„ Právě neratovická ODS Moravu podržela, když se chtěl loni vzdát členství ODS. Zda dnešní rozhodnutí nějak změní Moravovu pozici ve sdružení, však zatím Dlouhý netuší: “Budeme se tím
každopádně zabývat na nejbližším jednání."

Sněmovní vyšetřovací komisi se od září nepodařilo jmenovat

K případu měla vzniknout i sněmovní vyšetřovací komise, která měla obecně prošetřit vyvíjení nátlaku na poslance a úniky tajných dat, kterými disponují tajné služby. Na jejím vzniku trvali především sociální demokraté. Rozhodnutí o jejím ustanovení padlo už v září, dosud se ale na pořad jednání sněmovny nepodařilo zařadit jmenování jejích členů. V komisi by měli být čtyři sociální demokraté, čtyři členové ODS, dva komunisté, jeden lidovec a jeden zelený. Dodnes nejsou ale známá ani žádná jména. Komise by přitom měla výsledky svého šetření předložit do konce června.     

Morava se podle záznamu televize Nova snažil šířit intimní fotografie svého stranického kolegy, poslance Vlastimila Tlustého, a nechal se také nafotit s dcerou poslankyně Olgy Zubové (SZ). Snímky chtěl podle svých slov použít k zastrašování političky.

Trestní oznámení na Moravu podal Jiří Jehlička, provozovatel internetových stránek Centrálního registru dlužníků a protikorupční linky. Odvolával se v něm na informace z médií, v nichž někteří advokáti uvedli, že se Morava mohl dopustit minimálně přípravy trestného činu vydírání nebo útisku. Jehlička podal v minulosti na politiky už několik trestních oznámení - například na expremiéra Stanislava Grosse (ČSSD), a to v souvislosti s nákupem a prodejem akcií společnosti Moravia Energo. Policie však Grossův případ odložila.