Nečasův sociální rezort bude informovat, jak se vypořádal s nepořádkem v účetnictví

Praha – Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) bude na pondělním zasedání vlády informovat své kolegy o tom, jak se ministerstvo vypořádalo s chybami ve svém účetnictví. Upozornila na ně kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Společně s Českou správou sociálního zabezpečení mělo ministerstvo za rok 2006 nesprávně vést celkem 2,44 miliardy korun. Samo chybně účtovalo víc než 1,55 miliardy korun, správa pak téměř devět set milionů.

Mluvčí ministerstva Jiří Sezemský řekl, že úřad k odstranění vytčených nedostatků přijal řadu opatření. „Úplné posouzení jejich účinnosti však bude možno provést až za účetní období roku 2008,“ uvedl Sezemský. Kontrola rozpočtu ministerstva za loňský rok podle Sezemského začne v únoru.

NKÚ zprávu o účetnictví ministerstva za rok 2006 zveřejnil loni v únoru. Jeho prezident František Dohnal tehdy uvedl, že ministerská účetní závěrka kvůli rozsahu nesprávností nemůže podat „poctivý obraz účetnictví“ za rok 2006 a nemůže být spolehlivým podkladem pro sestavování závěrečného účtu státního rozpočtu.

Za nesprávnostmi je podle kontrolorů mimo jiné nadhodnocení i podhodnocení a neprůkaznost jednotlivých položek, špatná inventarizace a další nesrovnalosti. Vedle pochybení v účetnictví kontrola zjistila i nedostatky v hospodaření s nemovitostmi a v zacházení s pohledávkami i v zadávání veřejných zakázek.

Podle odhadu místopředsedy sněmovního kontrolního výboru Libora Ježka (ODS) ministerstvo vynakládá nehospodárně asi desetinu výdajů ze svého rozpočtu, který letos činí 463 miliard korun.