Kocáb varuje před Dělnickou stranou, její sobotní akce v Litvínově je nepřijatelná

Praha - Za naprosto nepřijatelnou a alarmující dnes označil nový ministr pro národnostní menšiny a lidská práva Michael Kocáb (za SZ) sobotní akci Dělnické strany (DS) na litvínovském sídlišti Janov. Asi tři desítky členů takzvaných hlídek krajně pravicové DS prošly v sobotu sídlištěm, kde žije mnoho sociálně slabých občanů, především Romů. Akce se obešla bez větších incidentů, při podobném počinu před několika měsíci však policie musela tvrdě zasahovat.

Hlídky v sobotu rozdávaly starousedlíkům tiskoviny DS a anketní lístky s otázkami, zda jsou spokojeni s opatřeními radnice k obnovení pořádku na sídlišti. Romové, kteří průvod sledovali většinou z balkonů a oken bytů, častovali členy a příznivce DS nadávkami a požadovali, aby sídliště opustili.

„Způsoby DS v lecčem připomínají situaci v Německu před nástupem nacismu, kdy bojůvky SA také nejprve 'monitorovaly' v ulicích německých velkoměst, aby velmi rychle přecházely k ozbrojenému násilí,“ varoval Kocáb s tím, že na pondělí se rozhodl svolat poradu o romském zapojování do většinové společnosti a jejich sociálním vyloučení.

Dělnické straně přitom již hrozí rozpuštění. Vláda vyhověla návrhu ministra vnitra Ivana Langera a požádala Nejvyšší správní soud o rozhodnutí, aby stranu rozpustil. Předseda DS Tomáš Vandas pokládá postoj vlády za směšný a tvrdí, že po rozhodnutí soudu vznikne do dvou týdnů nová strana s velmi podobným programem.

24.1.09
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK