Kněz rozprodává vybavení kostelů

Moravský Beroun – Kněz z Moravského Berouna prodává za zády farníků vybavení kostelů. Tvrdí to věřící z okolních obcí, ve kterých farář působí. Bez jejich vědomí například prodal sto let staré varhany z kostela v Nových Valteřicích. A lidem došla trpělivost. Sepsali petici a chtějí nápravu. Kněz ale jakékoliv pochybení odmítá. Říká, že na prodej nepotřebného majetku má jako správce farnosti právo.

Desítky let byly součástí kostela Nanebevzetí Panny Marie v Nových Valteřicích varhany. Přežily dokonce i rabování za druhé světové války. Teď je ale farář prodal. Podle místních věřících bezdůvodně.

„Pan farář vystupuje, že zachraňuje vybavení. Podle našeho zjištění ale nejsou varhany napadeny červotočem,“ poznamenává obyvatelka obce Nové Valteřice Alena Jüttnerová. „Vůbec nechápu, v čí hlavě se takový nápad mohl zrodit,“ dodává místní věřící Marie Mišancová. Kněz Jacek Gregoř Wolaňski tvrdí, že všechno proběhlo podle zákona.

„On i těm čtyřem ženám, které se sem chodí pomodlit, nadává, že sem nechodí více lidí. Ale kdo by se chodil pomodlit do prázdného kostela?“ stěžuje si starostka obce Norberčany Marie Vališová (nez.).

Podle generálního vikáře ostravsko-opavského biskupství ale farář postupoval správně. Každý kněz má totiž povinnost majetek ve své farnosti spravovat. Duchovní tak pouze podcenil komunikaci s věřícími.

Věřící se s takovým jednáním ale odmítají smířit. Sepsali proto petici, kterou už podepsalo na padesát lidí. Nespokojení farníci se teď chtějí obrátit přímo na pražskou nunciaturu. Zástupcům Vatikánu předají petici a budou požadovat vrácení varhan.