Žalobce kritizoval Čunkovu kauzu, končí ve funkci

Liberec - Šéf libereckých státních zástupců Adam Bašný končí ve funkci. Důvodem je to, že v prosinci na konferenci nevládní organizace  Transparency International kritizoval vyšetřování údajné úplatkářské kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka. Způsob vyšetřování byl podle Bašného "největší ranou do pracně budované image české justice" a dále prohlásil, že existuje zcela oprávněná obava z politicko-ekonomických vlivů v justici. Na případ jako první upozornily Hospodářské noviny. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká prý o jeho odvolání nevěděla. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil požaduje vysvětlení.

Bašného, který se zaměřuje právě na korupci politiků nebo policistů, se rozhodl odvolat jeho nadřízený, ústecký krajský státní zástupce Jiří Křivanec. „Nadřízený mi sdělil, že si mě váží po mé osobní i profesní stránce, že na mé práci neshledal žádná pochybení a byl s ní spokojen, ale že mě odvolává kvůli zmíněnému vystoupení,“ řekl Bašný. Podle čestného předsedy Soudcovské unie Libora Vávry sklidil Bašný za svoje vystoupení na konferenci od několika desítek přítomných advokátů či soudců souhlasný potlesk. Křivanec vyhazov nechtěl komentovat do doby, než předá Bašnému odvolání. Bašný končí ve funkci ve čtvrtek a od té doby bude řadovým žalobcem.

Ministr Pospíšil už požádal Křivance o písemné vysvětlení. Odvolání šéfa státních zástupců na Liberecku se nelíbí ani opozici. „Pokud by lidé byli vyhazováni nebo perzekuováni v zaměstnání za svobodně vyjádřený názor, tak bychom se vraceli spíše do dob normalizace,“ prohlásil Jeroným Tejc (ČSSD). Podle serveru Týden.cz se o Bašného odvolání zasadil pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula, který měl v tomto smyslu poslat do Ústí nad Labem dopis. Pražské vrchní zastupitelství ale ovlivňování odmítá. Stejně tak Vesecká podle mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství do personálních kompetencí vedoucích státních zástupců nezasahuje - kromě dvou vrchních žalobců.

Kauza Čunek

Policie lidoveckého předsedu obvinila v únoru 2007 z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H&B Real. Případ nejprve dozoroval přerovský státní zástupce Radim Obst, nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká ale rozhodla o přesunutí případu do Jihlavy. Stíhání pak bylo tamním státním zástupcem Arifem Salichovem zastaveno s tím, že se trestný čin nestal.

Kauza údajné Čunkovy korupce hýbala českou politikou i justicí více než rok a jejím důsledkem je několik dalších stíhání a žalob, například žaloba sedmi vysokých představitelů v justici v čele s Veseckou na stínovou ministryni spravedlnosti ČSSD Marii Benešovou. Ta je v souvislosti s Čunkovou kauzou označila za justiční mafii. Prvoinstanční soud dal Benešové za pravdu, všichni aktéři případu se ale odvolali.

Kritiku si v kauze Čunek vysloužila i sama Vesecká, když přesunula vyšetřování případu z Přerova do Jihlavy. Média pak spekulovala, že žalobci, kteří nesouhlasili s jejím postupem, za to byli „potrestáni“ odvoláním z funkcí nebo přeřazením na jiná místa. Například dnes už bývalý šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan byl odvolán kvůli tomu, že nezabránil únikům závažných informací z nedokončených kauz a nezvládal koordinační roli vůči krajským zastupitelstvím. Ištvan svědčil ve sporu Vesecké a spol. s Benešovou. U soudu tehdy uvedl, že v souvislosti s Čunkovým vyšetřováním upozorňoval Pospíšila na to, že chování nejvyšší státní zástupkyně a místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery nese náznak kárného jednání.

Nejvyšší státní zástupkyně v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24