Česku hrozí další arbitráže za miliardy

Praha - České republice údajně hrozí další arbitráž. Švýcarská společnost Konsortium Oeconomismus požaduje kvůli půjčce na nerealizovaný projekt spalovny v Mladé Boleslavi 710 milionů korun. Společnost, která měla spalovnu stavět, zkrachovala. Informace přinesl server iDnes.cz. Ministerstvo financí požadavek zásadně odmítá. Další firmy požadují po Česku odškodné téměř 4 miliardy korun.

Podle Radka Šnábla z ministerstva financí měla škoda švýcarské firmě vzniknout v roce 1999 kvůli smlouvě o půjčce. Pavel Traista, který má švýcarské občanství a je zástupcem věřitelů, půjčil peníze společnosti Eco Gaia, která chtěla v Mladé Boleslavi spalovnu postavit. Ze záměru ovšem sešlo a společnost zkrachovala.

Podle Švýcarů obsahuje smlouva ustanovení, v němž dlužník prohlašuje, že mu byla Státním fondem životního prostředí ČR poskytnuta garance. „Česká republika nebyla vůbec smluvní stranou této smlouvy o půjčce,“ reagoval Šnábl. Garance je podle něj navíc pravomocným soudním rozhodnutím už zrušená, a to dokonce tři měsíce před uzavřením smlouvy o půjčce.

České republice hrozí ale i další miliardové arbitráže. Georg Nepolsky, Čech s německým občanstvím, žádá za zmařenou investici 1,24 miliardy korun, společnost Edbusy požaduje odškodnění 1,7 miliardy korun kvůli průtahům vyšetřování a podezření, že podváděla klienty. Německá realitní společnost ECE Projektmanagement pak po Česku chce téměř jednu miliardu korun jako odškodné za průtahy ve stavebním řízení při přípravě jejího obchodního centra v Liberci.