Odvolání Vesecké žádá i Soudcovská unie

Praha - Soudcovská unie se připojila k profesní organizaci státních zástupců a vyzvala nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou k tomu, aby zvážila své další setrvání ve funkci. "Soudcovská unie se domnívá, že v poslední době došlo k vážnému narušení důvěry v justici, a proto považujeme za důvodnou výzvu Unie státních zástupců," řekl v Otázkách Václava Moravce prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Důvodem dřívější výzvy Unie státních zástupců je to, že údajně klesá důvěryhodnost státního zastupitelství.


Šéfka poslanců Strany zelených Kateřina Jacques v ČT uvedla, že by měl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil udělat to, co už i profesní organizace z logiky věci očekávají, a to dát možnost vládě ve věci rozhodnout. „Bylo by velmi nezodpovědné od této vlády, když vidí, co vidí, a slyší to, co slyší, aby byla nečinná a nekonala,“ uvedla Jacques s tím, že nejde o politizování nezávislosti justice, ale pouze o naplnění litery zákona. Pospíšil se prý v kauze Čunek a Bašný zachoval morálně silně a Kateřina Jacques doufá, že v tomto svém politickém stylu bude pokračovat.

O roli Vesecké se mluví v souvislosti s případem odvolání Adama Bašného z pozice šéfa liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem a rovněž kvůli vývoji kauzy takzvané justiční mafie. Vesecká v minulosti sklidila kritiku z různých kruhů také poté, co Nejvyšší státní zastupitelství odebralo dohled nad vyšetřováním případu předsedy lidovců Jiřího Čunka přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělilo ho žalobci Arifu Salichovovi do Jihlavy. Salichov Čunkovo stíhání zastavil.

Kvůli Vesecké nyní čelí tlaku ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Podle některých zástupců zelených a sociálních demokratů by měl být odvolán v případě, že vládě odvolání Vesecké nenavrhne. To včera v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl i předseda Strany zelených Martin Bursík. "Pokud Pospíšil nedá návrh na odvolání a nevysvětlí, co se dělo,
navrhneme my odvolat jeho," řekl deníku.

Pospíšil plánuje na příští týden společné setkání s šéfkou státních zástupců Renatou Veseckou a se zástupci Unie státních zástupců. Na schůzce chce mluvit o koncepčních otázkách, například o lepší vzájemné komunikaci. Ministrovi se totiž nelíbí, že si žalobci posílají vzkazy přes média, ač by spíš měli vést vnitřní dialog. Téma odvolání Vesecké se ale na schůzce řešit nebude.

Vesecké se zastali „kontroverzní“ státní zástupci

Na obranu Vesecké se naopak postavili vrchní státní zástupci v Praze a v Olomouci Vlastimil Rampula a Milena Hojovcová. Ve své výzvě apelovali na všechny státní zástupce a zejména vedoucí okresní a krajské státní zástupce i nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, aby nepodlehli útokům nátlakových skupin, spolků a sdružení směřujícím v poslední době s velkou mírou intenzity na soustavu státního zastupitelství.   

Rampula a Hojovcová zveřejnili výzvu krátce poté, co se Soudcovská unie připojila k profesní organizaci státních zástupců a vyzvala Veseckou, aby zvážila své další setrvání ve funkci. „Je třeba nadále si zachovat naprostou odolnost proti různým evidentně účelově motivovaným požadavkům jakožto i proti výzvám k odstupování z funkcí vedoucích státních zástupců bez zákonných důvodů a racionálních příčin,“ napsali Rampula a Hojovcová ve výzvě.

Oba autoři výzvy v minulých týdnech zaujali některými kroky, které vyvolaly kontroverzní reakce. Právě na Rampulův popud měl být totiž odvolán šéf libereckých žalobců Adam Bašný. Hojovcová zase podle médií nařídila svým podřízeným, aby v případu poslance Petra Wolfa, vyšetřovaného pro podezření ze zneužití několikamilionové dotace, postupovali jinak, než je obvyklé.

Vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula
Zdroj: ČT24