Školy už nedostanou peníze na internet

Praha - Ani korunu nedostalo ze státního rozpočtu ministerstvo školství na zajištění internetu a počítačů ve školách. Původně přitom mělo získat jednu miliardu. Poslanci ale pro projekt ruku nezvedli. Problémy tak čekají hlavně malé školy, kterým ministerstvo internet dotovalo. Ministerstvo školství slibuje, že se pokusí ve svém rozpočtu nějaké peníze na informační technologie najít. Pokud ale školy nechtějí přijít o internetové připojení, budou se muset postarat sami.

Odpojení internetu, praktické zastavení nákupu softwaru, údržby a obnovy počítačů a vzdělávání učitelů. Místo novoročního přání dostanou školy od svého ministerstva úplně jiný dopis. „Od nového roku bude zhruba u jedné třetiny škol internet odpojen, jedná se o ty školy, kde je internet centrálně placen Ministerstvem školství,” uvedla tisková mluvčí Ministerstva školství Michaela Taschnerová.

Zbytek škol přijde zase o dotace. Peněz na počítače přitom měly školy málo už letos. „Bylo mi to velice trapné, protože jsem musela zvát rodiče do školy a žádat je o peněžní dar, abychom mohli počítače používat,” zlobí se ředitelka ZŠ Brná v Ústí nad Labem Libuše Renová.

Kromě sponzorů zbývá školám jediná možnost, oslovit své zřizovatele, většinou obce. Ty malé ale peníze nemají. Podle ředitelky ZŠ ve Velkém Chvojnu Aleny Martínkové je těžké žádat po obci další peníze, když už financuje chod budovy a provoz školy, ty náklady jsou už tak dost vysoké.

Projekt internet do škol stál na začátku skoro pět miliard korun. Do roku 2010 mělo školství dostávat ročně po miliardě. „My jsme nakonec do poslední chvíle žili v tom, že se tam ty peníze podaří najít,” dodává Marcela Štiková ze Svazu měst a obcí ČR.

Jednota školských informatiků apelovala dopisem i na poslance. Při schvalování rozpočtu ale na počítače ve školách neprošlo nic. „Málokomu asi dochází, že už teď jsme druzí nejhorší v EU, za námi je pouze Řecko,” myslí si Lenka Suchánková z Jednoty školských informatiků.