Prezident ve 14 hodin jmenuje Fischera premiérem

Praha - Prezident Václav Klaus dnes ve 14 hodin na Pražském hradě jmenuje Jana Fischera premiérem. Dosavadní předseda Českého statistického úřadu Fischer chce rozhovory o personálním složení překlenovací vlády zahájit po Velikonocích. Jeho úřednický kabinet by měl dokončit české předsednictví Evropské unii a dovést zemi k předčasným volbám v říjnu. Fischer bere svou funkci jako „efektivní službu na dobu určitou“. V politice zůstat nehodlá, chce se vrátit ke své profesi.

Fischerovým jmenováním vznikne situace, kdy bude mít republika nějakou dobu dva předsedy vlády, země to ale již několikrát zažila. Ve funkci premiéra zatím zůstává i Mirek Topolánek (ODS), jehož kabinet v demisi má podle dohody lídrů politických stran spravovat zemi do 9. května. Strany už si předběžně rozdělily resorty, do kterých budou nominovat nestraníky. Koalice bude hledat například ministry financí, zdravotnictví, obrany nebo dopravy. Sociální demokraté zase pátrají po šéfech vnitra, zemědělství, evropských záležitostí či zahraničí.

Fischer si sice chce vyslechnout návrhy koalice a sociální demokracie, v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny ale řekl, že se jimi řídit nemusí.

Jan Fischer

„Beru to jako službu, efektivní státní službu na dobu určitou, abych tak řekl, s právem návratu zase k profesi.“

Na tom, že východiskem ze současné politické situace mají být předčasné volby a dočasná vláda odborníků, se lídři ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Strany zelených domluvili již v neděli večer. V dalších dnech se ale narýsovaný scénář začal bortit, když lidovci oznámili, že se na personálním složení úřednického kabinetu podílet nebudou. Někteří poslanci KDU-ČSL později oznámili, že navzdory rozhodnutí stranického vedení dohodu podpoří. K jejímu prosazení v parlamentu ale mají ODS a ČSSD dost hlasů i bez menších stran.

„KDU-ČSL se rozhodla, že personálně nevstoupí do této vlády, jsme ale připraveni zvážit podporu vládě, pokud její program bude znamenat prospěch pro ČR - zejména na řešení ekonomické krize,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu lidovců Michaela Šojdrová.

Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek informovali ve středu o dohodě prezidenta. Klaus pak oznámil, že je připraven Fischera jmenovat premiérem.

  • Ministři, které navrhne opozice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/791/79033.jpg
  • Poslanci KDU-ČSL autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/791/79030.jpg
  • Ministři, které navrhne koalice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/791/79032.jpg
Vydáno pod