V části Libereckého kraje se v květnu začne testovat IDS

Liberec – Integrovaný dopravní systém v Libereckém kraji (IDOL) začne se zpožděním zkušebně fungovat 18. května zhruba ve čtvrtině regionu. Původně měl systém, který organizuje návaznosti železniční, autobusové a městské hromadné dopravy a umožňuje cestovat ve všech dopravních prostředcích na jedinou jízdenku, fungovat od 1. dubna v celém kraji. Od května bude IDS ve zkušebním provozu v oblasti mezi Libercem, Českým Dubem, Turnovem a Stráží pod Ralskem. Ve zbytku regionu začne platit od 1. června.

Podle krajského radního pro dopravu Martina Seppa se nepodařilo spustit IDOL na začátku dubna, protože chyběla dostatečná časová rezerva, aby bylo možné zkušebně prověřit zúčtování jednotlivých přestupních jízdenek a předplatného mezi dopravci. „Objevila se řada problémů, které je třeba vyřešit, proto jsme rozhodli systém nejprve otestovat,“ vysvětlil Sepp. Odklad chce kraj využít také k informační kampani.

Liberecký kraj připravuje jednotlivé dopravce na zavedení integrovaného systému již několik let. Podařilo se sjednotit ceny v meziměstských autobusech společností ČSAD Liberec, ČSAD Jablonec, ČSAD Semily a ČSAD Česká Lípa, které také navzájem uznávaly své čipové karty. Loni se do systému zapojil také Dopravní podnik města Liberce a nakonec se kraj dohodl také s Českými drahami. Po zprovoznění systému začne platit také elektronická karta Opuscard, která bude držitelům sloužit pro předplatné i jako elektronická peněženka.

V testovací oblasti se podle Prokeše do zkušebního provozu zapojí autobusy ČSAD Semily a ČSAD Liberec, městská doprava v Liberci a Turnově a vlaky na trase Liberec - Turnov. „Cestující budou moci využít jak jednotlivé jízdné, tak zvýhodněné sedmidenní předplatné,“ řekl Prokeš. Do budoucna se podle něho počítá také s měsíčním předplatným, to ale bude platit až od července, kdy začne IDOL fungovat v celém kraji.