Velikonoce přinesly tragický víkend na českých silnicích

Praha - Prodloužený velikonoční víkend má smutnou bilanci - na českých silnicích zahynulo celkem 12 lidí. Umírali řidiči aut, spolujezdci, ale také motorkáři. Nepomohly ani desítky policejních akcí po celé republice. Například noc na pondělí se stala osudnou pro motorkáře v Hrubém Rohozci na Semilsku, který zapomněl na kruhový objezd. O 250 kilometrů dál v Kelči u Valašského Meziříčí zase nepřežil náraz do stromu čtyřiadvacetiletý mladík na sedadle spolujezdce.

„Řidič nezvládl zatáčku, otřel se o strom a do dalšího čelně pak narazil. Nehodu nepřežil jeho spolujezdec, sám řidič byl těžce zraněn a do nemocnice byl transportován vrtulníkem,“ sdělil mluvčí hasičského záchranného sboru zlínského kraje Ivo Mitáček.

Policisté proto po celovíkendových bezpečnostních akcích z českých silnic nezmizeli. „Mnoho vážných nehod se stává i na okreskách, kde také budeme mít hlídky,“ řekl Miloslav Čihák z dálničního oddělení v Poříčanech. Na piráty silnic nasadili policisté svoji nejrychlejší techniku, hlavním cílem velikonočních kontrol ale byli podnapilí řidiči.


Jihomoravští policisté kontrolovali řidiče i celou noc na dnešek. Na Břeclavsku a Blanensku zastavili více než 500 aut. Mezi nimi i podnapilého mladíka, jenž kromě pokuty zaplatí za zdemolované policejní auto. „Třicetiletý řidič, který útočil na policejní hlídku a vykopl zadní okénko policejního vozu, nadýchal 1,47 promile alkoholu,“ informovala mluvčí jihomoravské policie Soňa Svobodová.

O loňských Velikonocích na silnicích zemřelo celkem osm lidí, což je nejméně za posledních 17 let. Nejtragičtější svátky jara za posledních 10 let byly v roce 2003, kdy smrt na motorce nebo v autě našlo 25 lidí.