Vláda projedná zkrácení mandátu sněmovny

Praha - Vláda v demisi na svém dnešním zasedání posoudí jediný bod, a to ústavní zákon o předčasném rozpuštění sněmovny. Návrh, pod který se podepsali šéfové sněmovních klubů ODS, ČSSD a Strany zelených Petr Tluchoř, Bohuslav Sobotka a Přemysl Rabas, počítá s předčasnými volbami nejpozději do 15. října. Vzhledem k volebnímu zákonu, který stanovuje jako dny voleb pátek a sobotu, by bylo po schválení navrženého ústavního zákona povinností prezidenta vyhlásit volby tak, aby se konaly nejpozději v pátek 9. a v sobotu 10. října. Návrh je součástí dohody o nové vládě, chybí pod ním lidovecký podpis.

„Podpoříme jenom návrhy, které nebudou jednorázové, ale trvalejšího charakteru,“ konstatoval místopředseda KDU-ČSL Marián Hošek. Proti jednorázovému účelovému řešení se ale ozývají i hlasy z řad právních expertů. Politici ovšem argumentují úspěšně zvládnutým obdobím po takzvaném sarajevském atentátu v roce 1997, po kterém vznikla přechodná vláda Josefa Tošovského.

Podle předběžných dohod stran by návrh měl projít

Norma míří do jednání vlády s doporučením legislativní rady ke schválení, předpokládá se, že kabinet návrh podpoří. Dostatečnou podporu by podle předběžných dohod stran mohl zákon získat i v Poslanecké sněmovně i v Senátu. S řešením vládní krize souhlasí i prezident Václav Klaus, minulý týden jmenoval Jana Fischera premiérem překlenovací úřednické vlády.

Předkladatelé ústavního zákona se inspirovali normou, kterou byla sněmovna rozpuštěna v roce 1998. „Volební období Poslanecké sněmovny zvolené v roce 2006 skončí v roce 2009 dnem voleb do Poslanecké sněmovny, které se budou konat do 15. října 2009,“ uvádí návrh, který je zveřejněn na sněmovním webu. Předloha má ale i své kritiky, kteří míní, že nejde o ústavně čistý postup.