Nová vláda se rýsuje - Paroubek představil prvních sedm jmen

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek představil po skončení schůzky s premiérem Janem Fischerem jména kandidátů, která sociální demokracie navrhuje do úřednické vlády. Jan Kohout by měl vést ministerstvo zahraničí, zároveň má být místopředsedou vlády. Martin Pecina by měl vést ministerstvo vnitra, na ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje ČSSD Rostislava Vondrušku, na ministerstvo průmyslu a obchodu Ivo Pěgřímka, ministerstvo práce a sociálních věcí by měl vést Petr Šimerka, ministerstvo zemědělství Jakub Šebesta a kandidátem na ministra pro evropské záležitosti je Štefan Füle.

Kohout a Füle jsou diplomaté, Pecina přichází z funkce šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, Pěgřímek je předsedou Českého báňského úřadu, Šebesta šéfem státní zemědělské a potravinářské inspekce, Vondruška ředitelem agentury CzechTourism a Šimerka je dlouholetým náměstkem na ministerstvu práce a sociálních věcí. Podle dosavadních informací médií figuroval mezi návrhy ČSSD také náměstek vicepremiéra Alexandra Vondry Marek Mora, z konečného seznamu však vypadl.

Konečné slovo při výběru ministrů chce mít Fischer

Premiér Jan Fischer po schůzce uvedl, že všechna jména zváží a s každým kandidátem se chce osobně sejít, aby mohl dospět k dobrému vládnímu týmu. Navrhovaná jména se tak nemusí objevit v konečné verzi vlády, Fischer několikrát upozorňoval, že konečný výběr bude na něm.

Zítra se má Fischer sejít i s odstupujícím premiérem Mirkem Topolánkem a také s předsedou Strany zelených Martinem Bursíkem - od obou by měl dostat seznam navrhovaných kandidátů. Zítra by tedy měl být návrh kabinetu kompletní, premiér Fischer pak dodal, že chce sestavení úřednické vlády definitivně doladit příští týden. KDU-ČSL oznámila, že do ní nikoho navrhovat nebude. Přesto se chce Jan Fischer sejít i s Jiřím Čunkem, aby ho o sestavování vlády informoval.

Paroubek i Fischer zdůraznili, že pro fungování úřednické vlády bude důležitá komunikace s politickými stranami, ČSSD přislíbila konzultace se svými odborníky, aby úřednický kabinet bez problémů zvládl hlavní priority - dokončení českého předsednictví EU, boj proti hospodářské krizi nebo přípravu státního rozpočtu pro příští rok i úpravu toho letošního.

Zbylých osm ministrů navrhne ODS a zelení

Zbývajících osm jmen budou navrhovat občanští demokraté a Strana zelených, spekuluje se třeba o Tomáši Zimovi, který by mohl řídit resort školství. „Byl jsem v minulých dnech osloven s touto nabídkou a o této nabídce vážně uvažuji, že bych ji přijal. Samozřejmě v tuto chvíli je to otázka jednání pana premiéra a politických stran,“ potvrdil děkan 1. lékařské fakulty UK Zima.

Pecina by Fischerovu nabídku nejspíše neodmítl

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina v pořadu České televize Události, komentáře uvedl, že konkrétní nabídku od Fischera zatím nedostal, ale vážně by ji zvažoval: „Pokud bude třeba pomoci na nějakou krátkou dobu, tak pravděpodobně žádný z vysokých státních úředníků, kteří byli takto osloveni, takovou nabídku neodmítne… Nebylo by to slušné.“

Pecinův návrat do ÚOHS by však byl velmi problematický, jelikož pokud opustí svou funkci, musí být jmenován nový předseda na dobu šesti let. Pecina by se však do své pozice po případném vládním působení rád vrátil.

Obrana? Možná ji povede Martin Barták

Ministerstvo obrany by mohl řídit například dosavadní náměstek Martin Barták. Advokát Aleš Pejchal by mohl obsadit post ministra spravedlnosti. Pejchala se přitom prezident Václav Klaus pokoušel už dvakrát protlačit do Ústavního soudu. Financím by mohl šéfovat Tomáš Uvíra, dopravě Gustáv Slamečka a o Daně Juránkové se uvažuje na post ministryně zdravotnictví.

Přes den věnovala média pozornost zejména ministrovi financí v demisi Miroslavu Kalouskovi, o kterém se po jeho roztržce s vedením KDU-ČSL spekuluje jako o možném nestraníkovi, a tím pádem i členovi úřednické vlády. Sám Kalousek uvedl, že by o funkci uvažoval, musel by ho ale požádat i premiér v demisi Mirek Topolánek. A ten ze Sezimova Ústí vzkázal, že to neudělá.

Vydáno pod