ODS vytvoří frakci s britskými konzervativci

Praha - ODS chce po eurovolbách v Evropském parlamentu (EP) spojit síly s britskou Konzervativní stranou a vytvořit frakci evropských konzervativců. Na panelové diskuzi k červnovým volbám do EP to dnes řekl předseda europoslaneckého klubu ODS Jan Zahradil. Dalšími body programu občanských demokratů do eurovoleb jsou podle něj evropské právo a peníze. "EP je ovládán federalistickými frakcemi Evropských lidovců a Evropských socialistů, které prosazují užší Evropu. My chceme postavit antifederalistickou, leč proevropskou alternativu," vysvětlil Zahradil důvod spolupráce s Brity. ODS hodlá celý program odtajnit v pondělí.

Občanští demokraté v polovině března oznámili vystoupení z evropské frakce EPP-ED (lidovecká poslanecká frakce) s tím, že spolu s britskými konzervativci a nejspíš i s polskou stranou Právo a spravedlnost (PiS) založí frakci novou, která bude mít velmi pravděpodobně skeptičtější přístup k prohlubování evropské integrace než EPP-ED, jejíž poslanci jsou z velké části silně proevropští.

Záměr vytvořit společnou frakci deklarovali britští konzervativci a česká ODS v roce 2006. Od té doby vytváření nového parlamentního klubu příliš nepokročilo, protože nenašli dost vhodných partnerů.

Konzervativci jsou sice v Británii od roku 2007 v opozici, ale podle průzkumů je velice pravděpodobné, že vyhrají příští volby, které se musí konat do poloviny roku 2010.

ODS dále zajímá právo a eurofondy

Co se týče dalších bodů programu do eurovoleb, v právní oblasti se chce ODS v unii zasadit o „prokleštění nepřehledného balíku komunitárního práva,“ řekl Zahradil. To má podle něj znamenat revizi zastaralých, nepoužívaných nebo překonaných norem.

Třetí věcí v programu občanských demokratů bude čerpání peněz z evropských fondů. „Jde o to, kolik peněz dokážeme zajistit a jak efektivně je dokážeme využít do konce stávajícího finančního rámce v roce 2013 a jak se postavíme k evropskému rozpočtu po tomto roce.“

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 5. a 6. června. Své kandidátky ministerstvu vnitra předložilo celkem 33 politických stran, hnutí a koalic.