ČSSD odložila volbu místopředsedkyně na červen

Praha - Ústřední výkonný výbor ČSSD dnes odložil volbu chybějící místopředsedkyně strany na další schůzi, která proběhne 13. června. Už včera se členové předsednictva strany shodli na nominaci Aleny Borůvkové. Předseda Jiří Paroubek ale ve svém dnešním úvodním vystoupení navrhl, aby se hlasování odložilo. Vzhledem k tomu, že je Borůvková zatím jedinou kandidátkou na post místopředsedkyně, měla by podle něj do dalšího sjezdu objet všechny kraje a zajistit si podporu krajských organizací. Borůvková potvrdila, že se do krajů chystá.

Borůvková považuje dnešní rozhodnutí výboru za velice správné a rozumné. „Myslím, že pokud bych měla případně získat silný mandát, tak je velmi důležité, abych získala podporu napříč všemi kraji.“ Konkurence se Borůvková pravděpodobně bát nemusí. Žádný z krajů totiž dosud žádné další jméno nenavrhl a podle Paroubka nejspíš ani nenavrhne.

Výbor ČSSD dnes dokončil volbu chybějící třetiny členů a doplnil kvóty žen a mladých sociálních demokratů. Nová místopředsedkyně musí pro své zvolení získat nejméně tři pětiny hlasů všech členů ústředního výkonného výboru, což podle Paroubka není vůbec snadné: „Pro paní Borůvkovou chceme zajistit co největší politickou podporu.“

Podle Paroubka bude z Borůvkové „nová Buzková“

Paroubek je přesvědčen, že se může z Borůvkové stát „nová Petra Buzková“. Pokud bude Borůvková zvolena, bude mít podle Paroubka na starosti „práci se ženami“ a s neziskovými organizacemi spolu s místopředsedou Lubomírem Zaorálkem. Borůvková uvedla, že se chce v prvé řadě ucházet o podporu krajských organizací ČSSD a že nechce předbíhat vývoji událostí.

Spekulace o nominaci Borůvkové se objevily počátkem tohoto týdne s tím, že ji navrhuje manželka předsedy strany Petra Paroubková. Lidový dům však vzápětí jakýkoli vliv Paroubkové na její výběr pro sobotní volbu místopředsedkyně popřel. Místopředsedkyni se pokoušeli neúspěšně zvolit delegáti březnového sjezdu. Když se jim to nepodařilo ani ve druhé volbě, rozhodli se, že to ponechají na ústředním výkonném výboru. ČSSD má totiž ve stanovách, že musí mít ve svém nejvyšším vedení alespoň jednu ženu.

Alena Borůvková

Narozena 1973. Je ženou generálního konzula ČR v Německu. Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Pracuje na ministerstvu zahraničí. V ČSSD je od roku 2002. Je členkou obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 6 a předsedkyní místní organizace ČSSD v Praze 6 - Lysolajích a místopředsedkyní Sociálnědemokratických žen v témže obvodě.