Na Šumavě v noci dosáhly řeky třetího stupně, už ale klesají

Plzeň - Třetí stupeň povodňové aktivity, to znamená ohrožení, byl dnes v noci vyhlášen na horní Otavě v Rejštejně a v Sušici a na Křemelné ve Stodůlkách v Plzeňském kraji. Druhé stupně, tedy pohotovost, jsou v tomto kraji na Vydře v Modravě a na Klabavě v Hrádku u Rokycan. První stupeň, tedy bdělost, platí na Teplé v Podhoře na Karlovarsku. Vyplývá to z informací zveřejněných na Vodohospodářském informačním portálu. Během dopoledne ale začaly řeky opět klesat.

Dopoledne byl třetí pohotovostní stupeň jen na Otavě v Sušici. „I tam ale už voda kulminovala. Během dopoledne by tak mělo dojít k dalšímu poklesu. Stoupat může voda ještě na středním a dolním toku Vltavy, který zasáhne povodňová vlna během neděle. Ale v Písku očekáváme maximálně první povodňový stupeň,“ řekl Tomáš Vlasák z českobudějovického ČHMÚ. „Všechny toky už jsou na poklesu nebo setrvalé,“ potvrdila hydroložka Martina Kimlová.

Povodňový stav je důsledkem intenzivních srážek, které zasáhly západní Čechy v pátek a trvaly i během noci na dnešek. V Plzeňském kraji spadlo během pátku okolo 30 mm srážek. Na Šumavě ale bylo srážek podstatně víc.