Poslance čekají už jen tři schůze, budou mít napilno

Praha - Nejpíš už jen tři schůze čekají poslance před podzimními předčasnými volbami. Neprojednaných předloh zákonů z dílny koalice či opozice leží ale ve sněmovně stovky a zřejmě budou smeteny ze stolu. Navíc už v květnu by si ministerstva měli přebrat členové Fischerovy vlády. Začíná tak boj o to, který návrh se ještě stihne projednat a který ne.

Ze 156 bodů poslední řádné schůze poslanci nestihli projednat více než polovinu. Tyto zákony se teď přesunuly dál, na květnovou schůzi. Na té se zákonodárci asi zapotí, čeká je rekordní balík 214 návrhů zákonů, smluv a dalších materiálů, které mají projednat. „Je to vysoké, naposledy jsme to zažili před vstupem do evropské unie,“ komentuje situaci předseda KSČM Vojtěch Filip.

Program můžou na začátku schůze proškrtat sami poslanci. Na inventuru se ale chystá i Topolánkův kabinet, v pondělí by měl rozhodnout, které z víc než 60 vládních návrhů vezme zpět. Nedojde už asi na nový občanský a obchodní zákoník, který odborníci připravovali řadu měsíců. Jiné důležité normy ale bude mít za úkol prosadit jeho nástupce v letní vládě. Stihnout projednat svých 8 norem chce i ministr životního prostředí - například ty, které upraví kácení alejí podél silnic nebo zvýší hodnotu nejkvalitnější půdy.

Některé zákony poslanci již nestihnou projednat

Legislativním procesem už možná také nestihne projít zákon o odpadech, který by zavedl třídění i biologického odpadu. „Navrhoval úplně nový způsob platby za odpad, a to na základě objemu zbytkového odpadu, který vyprodukujete,“ vysvětluje ministr životního prostředí Martin Bursík.

Boj za čtyři reformní zdravotnické zákony, které do sněmovny přinesl už Tomáš Julínek, ministerstvo vzdalo. Na pondělním jednání vlády je vezme zpět. Do voleb chce prosadit už jen protikrizová opatření a modernizaci očkování. Na poplatky se ale chystá opozice, chce jejich úplné zrušení pro děti, nepracující důchodce a zdravotně postižené.