Policie provedla zátah na ruskojazyčnou mafii

Praha - Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovanéhozločinu zadrželi minulý měsíc v Praze a na dálnici D1 čtyři muženapojené na ruskojazyčný organizovaný zločin. Byl mezi nimi i takzvaný "vorv zakoně" - jedenačtyřicetiletý Armén, který chtěl v Česku urovnat spory mezi jednotlivými rusky mluvícími gangy. Podle policistů stojí tento muž za nájemnou vraždou řidiče společnosti Sazka z listopadu 2007 a za pokusem o vraždu arménského podnikatele na Václavském náměstí. Ruský výraz "vor v zakoně" znamená zloděj podle práva, v kriminálním prostředí jde o jakousi nejvyšší autoritu, která mimo jiné řeší vzniklé spory. Tradice těchto "kmotrů" sahá až do 30. let minulého století.

„Tato akce je jedna z nejúspěšnějších v historii útvaru. Podařilo se zadržet skutečné špičky ruskojazyčného organizovaného zločinu,“ uvedl ve studiu ČT24 expert na kriminologii Martin Cejp. Policie zadržela údajné zločince 23. března v rámci akce Wolfram. Advokát Arména, který měl podle policie vraždy objednat, s policejní akcí nesouhlasí. K zatýkání podle něj došlo jen na základě výpovědi nevěrohodného svědka.

Právě „vorv zakoně“, jeden z šéfů mafií ze zemí bývalého Sovětského svazu, stojí podle policie za nájemnou vraždou řidiče společnosti Sazka z listopadu 2007 a za pokusem o vraždu arménského podnikatele na Václavském náměstí. Obě vraždy si údajně objednal Armén, jejich vykonavatel se však v obou případech spletl v osobě oběti. Zemřel tak
nevinný mladík, který s gangy neměl vůbec nic společného. „Armén se na území České republiky pohyboval zhruba od roku 2004. Jeho úkolem bylo pokusit se zkonsolidovat v České republice zločinecké organizace z bývalého SSSR,“ vyjádřil se Robert Šlachta, ředitel ÚOOZ. Druhý napadený přežil. Všichni čtyři muži jsou nyní ve vazbě. Jejich předákovi hrozí podle policistů za účast na vraždě až výjimečný trest, jeho třem údajným komplicům pak 12 až 15 let vězení.

Rozhovor s Martinem Cejpem (zdroj: ČT24)

Podnikatele těžce zranili nožem 13. listopadu 2007 po předchozí hádce muži, kteří poté z místa činu odjeli. Jen o pár dní později, 27. listopadu, zabil útočník několika výstřely z pistole řidiče luxusního vozu Bentley, který občas vozil i ředitele společnosti Sazka Aleše Hušáka. Řidiči se podle médií stalo osudným to, že podobný vůz vlastnil i podnikatel, jehož chtěl útočník zavraždit. „Není to realizace na podkladě jedné výpovědi jednoho člověka, ale je to dlouhodobou činností jak kolegů z Rakouské republiky, kolegů z pražské správy a našich detektivů ÚOOZ,“ dodal Šlachta. Podle kriminalistických expertů ruskojazyčné mafie v Česku organizovanému zločinu s přehledem vévodí. Teprve za nimi jsou třeba Číňané nebo Kosovští Albánci.

Trestná činnost ruských gangů v roce 2007
Zdroj: ČT24