Ministerstvo odmítá kritiku kvůli traumacentru v Pardubicích

Pardubice - Ministerstvo zdravotnictví se dnes důrazně ohradilo proti kritice Pardubického kraje, který má výhrady k vyřazení traumatologického a onkologického centra Pardubické krajské nemocnice (PKN) ze sítě specializovaných pracovišť. Kroky ministerstva podle kraje poškodily jak nemocnici, tak pacienty. Audity, na jejichž základě rozhodnutí ministerstva v prosinci padlo, jsou ale podle náměstkyně pro zdravotní péči Markéty Hellerové zcela korektní a v argumentech kraje spatřuje politické pozadí.

„V Pardubicích chyběl například intervenční radiolog, kardiolog, cévní chirurg a neurochirurg,“ uvedla Hellerová, podle které jsou některé Martínkovy výroky o nedostupnosti péče a rušení oddělení v nemocnicích na hranici poplašné zprávy: „Existují jasné důkazy, že to je lež.“ Martínek ale dnes uvedl, že ministerstvo na dopisy a výzvy kraje k jednání neodpovídá a jeho tvrzení označil za účelová. Kraj ani nemocnice podle něj dodnes nedostaly podrobné závěry auditů.

Pardubický kraj podal nedávno na postup ministerstva stížnost k ministerstvu pro místní rozvoj a navázal tak na správní žalobu z počátku dubna. Kraji vadilo, že nemocnice kvůli vyřazení ze seznamu elitních pracovišť ztratila možnost získat 160 milionů korun dotací z Evropské unie. „Budeme v tom sporu zcela určitě pokračovat, jsme přesvědčeni, že nám soud dá za pravdu,“ řekl ČT Martínek. Ministerstvo se ale správní žaloby neobává a považuje ji pouze za politický krok.

Pokud Pardubice splní požadavky resortu, traumacentrum se vrátí

Pacienty vyžadující nejnaléhavější péči převzala traumacentra v Hradci Králové a Olomouci. V Hradci už dříve část nejtěžších případů od PKN přebírali. Ministerstvo tvrdí, že koncentrace vysoce specializované péče je efektivní a v Evropě obvyklá. Na milion obyvatel podle Hellerové ve vyspělých zemích připadá jedno takové pracoviště.

Podle přednosty chirurgické kliniky PKN Karla Havlíčka ale Česká společnost pro úrazovou chirurgii nedávno potvrdila, že pardubické traumacentrum splňuje všechny požadavky na něj kladené. Obdobné bylo vyjádření odborné onkologické společnosti. Pokud PKN v budoucnu splní požadavky ministerstva, specializovaná pracoviště by opět mohla získat statut „první ligy“. Jak ale celý spor nakonec dopadne, je zatím v nedohlednu.

Traumacentrum
Zdroj: ČT24
Vydáno pod