Salichov a Coufal z kauzy justiční mafie stáhli žalobu

Praha - Dva ze sedmi žalobců ve sporu takzvané justiční mafie proti stínové ministryni spravedlnosti ČSSD Marii Benešové vzali v polovině dubna zpět své žaloby. Žalobu stáhli jihlavský okresní žalobce Arif Salichov a šéf brněnských krajských žalobců Petr Coufal. Coufal zdůvodnil stažení tím, že nedocenili význam medializace soukromoprávní žaloby. Benešová tím prý získala politické body a právě vlastní politizaci se chtějí podle Coufala oba žalující vyhnout.

Ve hře tak zůstávají žaloby nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, jejího náměstka Karla Černovského, místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery, exministra spravedlnosti Pavla Němce a náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka. S informací přišel server Novinky.cz.

Benešová v prosinci 2007 označila několik justičních představitelů včetně Vesecké za justiční mafii - podle ní zasahovali do vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Ti ji následně zažalovali. Soudce Vojtěch Cepl mladší však dal Benešové ve většině případů za pravdu s tím, že se při vyšetřování lidoveckého předsedy někteří ze jmenovaných opravdu několikrát setkali a sdělovali si informace, které si vyměňovat neměli.

Odvolací senát koncem února zrušil Ceplův rozsudek, podle něhož se Benešová nemusí představitelům justice omluvit za své výroky. Soud vrátil případ k novému projednání, v něm ale musí rozhodovat jiný soudce než Cepl. Ten totiž podle pražského vrchního soudu závažně chyboval, nerespektoval některá práva účastníků soudní pře a spekuloval.

Kauzu po Ceplovi převzal soudce Vladimír Soukup. Není ale jasné, kdy další kolo sporu začne. Podle Práva totiž Soukup zvažuje, že nové jednání zatím nenařídí. Důvodem je stížnost, kterou minulý týden podala Benešová k Ústavnímu soudu a v níž požaduje návrat Cepla a to, aby jeho nástupce do rozhodnutí o této stížnosti nové jednání zatím nezahájil.

Marie Benešová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod