Bývalý vůdce Ku Klux Klanu Duke opustil ČR

Praha - Bývalý vůdce rasistického hnutí Ku Klux Klan David Duke předčasně opustil Českou republiku. Američan přijel do Česka přednášet, policisté ho však v pátek v podvečer zatkli a obvinili z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení lidských práv. Pozdě v noci jej propustili a cizinecká policie mu uložila, aby do dnešní půlnoci zemi opustil. Podle internetových stránek věnovaných jeho návštěvě už se tak stalo.

„V tuto chvíli je pan Duke v evidenci nežádoucích osob a obecně se dá říct, že dokud v ní bude, tak se nemůže vrátit na území ČR,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Devětapadesátiletý Duke přijel do České republiky na pozvání Filipa Vávry, který je spojován s neonacistickým Národním odporem, a měl tu uspořádat několik přednášek. Z nich se nakonec neuskutečnila ani jediná. Policisté jej totiž zatkli v pátek vpodvečer při rautu, který pro něj uspořádali neonacisté v restauraci Černý orel na Kampě, a několik hodin jej vyslýchali.

Číšník restaurace Petr Čumpelík popsal pro ČT situaci okolo Dukova zatčení: „Těch hostů, kteří s ním přišli, bylo plus minus deset. A na ten zákrok, přesně to také nemám spočítané, zhruba dvacet až dvacet pět policistů.“

Pražský policejní mluvčí Ján Mikulovský dnes řekl, že Duke byl v noci na dnešek propuštěn, protože státní zástupce nenavrhl uvalit vazbu, neboť sazba trestného činu, z něhož jej policie obvinila, je nízká.

Dukova advokátka chce podat stížnost na policejní postup

Klára Slámová:

„Podstata toho všeho je, že pan Duke nemohl vůbec vydání své knihy v České republice nijak ovlivnit.“

Dukova advokátka Klára Slámová oznámila, že ihned po propuštění vystavila cizinecká policie Dukovi výjezdové vízum a uložila mu do půlnoci opustit Česko. Nad úředním postupem se pozastavila, poukázala na to, že Duke zůstává v Česku trestně stíhán a měl by mít právo nahlížet do spisů, kontaktovat své advokáty a účastnit se dalších úkonů trestního řízení. Slámová také chce podat stížnost proti postupu některých policistů při zásahu.

Duke podle ní sepsal knihu v 90. letech a o jejím vydání v Česku nemohl rozhodnout, protože k ní už nevlastní autorská práva. Zároveň právnička tvrdí, že skutek je již promlčen.

Duke ve své knize popírá holokaust

Podle internetových stránek věnovaných Dukově návštěvě dorazil Američan v rámci propagace své knihy Moje probuzení. Právě kvůli názorům v ní byl podle Mikulovského obviněn. Policie tvrdí, že v ní popírá holokaust.

Advokátka Davida Duka Klára Slámová
Zdroj: ČT24