Na konci června se magistrála u Svobodné Evropy opět rozšíří

Praha – Po necelých osmi letech budou na pražské magistrále před budovou bývalého Federálního shromáždění opět čtyři pruhy. Po přestěhování Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda, které v budově dosud sídlilo, na Hagibor, zmizí na konci června betonové zábrany bránící provozu v levém pruhu. U budovy stojí od teroristických útoků ve Spojených státech v roce 2001. Obousměrně průjezdná bude potom také část Vinohradské ulice, kterou betonové zátarasy rovněž výrazně pozměnily. Budovu Federálního shromáždění bude nadále spravovat Národní muzeum. Zábrany v současné době ohrazují celou budovu rádia. Oblast hlídá bezpečnostní agentura.

Magistrát plánuje okolí budovy upravit mezi 16. a 28. červnem. „Kromě demontáže a odvozu zábran se počítá s opravami komunikací, chodníků, s úpravou dopravního značení, čištěním a úpravou zeleně,“ uvedla Eva Kubátová z tiskového oddělení magistrátu.

O přestěhování rádia se začalo uvažovat po teroristických útocích na New York a Washington 11. září 2001. Výstavba nového zabezpečeného sídla stanice na Hagiboru začala v roce 2006. Rádio se začalo stěhovat loni v listopadu.

Budovu Federálního shromáždění po RFE/RL by Národní muzeum mělo převzít na začátku června. Přestěhuje se sem celá administrativa Národního muzea, příruční depozitář pro studovnu a pracovny odborných pracovníků muzea; k dispozici je v budově 125 kanceláří. Budou se tu také konat krátkodobé výstavy. Sbírky zůstanou v historické budově Národního muzea.