Filipiová musí probrat protikrizová opatření s opozicí

Praha - Vláda dnes dala ministryni zdravotnictví v demisi Daniele Filipiové za úkol, aby projednala balík protikrizových opatření s opozicí a dohodla se na výsledném znění. Opatření, která mají letos a příští rok přinést zdravotnictví navíc 11 miliard korun, pak projedná vláda znovu asi za týden.

„Vláda dala paní ministryni za úkol, aby oslovila opozici a pokusila se dojednat přijetí těchto opatření ve zkráceném režimu 90 dní,“ upřesnil první náměstek ministryně Marek Šnajdr. Ministerstvo je podle Šnajdra připraveno jednat o případných úpravách navržených opatření. „Vláda proto zatím jednání neuzavřela, abychom si zachovali určitý manévrovací prostor,“ vysvětlil.

Opozice již dříve naznačila, že by do zdravotnictví mělo přijít v rámci protikrizových opatření více peněz, než navrhuje ministryně. „Musíme zohlednit reálné možnosti státního rozpočtu. Zvítězí-li zodpovědnost před politikařením, máme šanci se dohodnout, aby to od 1. července platilo. Nebudeme dogmaticky trvat na všem, co je tam napsáno, jsme připraveni ke kompromisu,“ řekl Šnajdr. Ročně hospodaří zdravotnictví s 240 miliardami, ekonomická krize mu přinejmenším 11 miliard odebere.

Stát zvýší platby za pojištěnce, pojišťovny začnou šetřit 

Podle návrhu ministryně by platby státu za státní pojištěnce měly od 1. července stoupnout z 677 na 727 korun měsíčně. Zdravotní pojišťovny by měly ke stejnému datu začít dávat půl procenta svých provozních fondů na zdravotní služby a snížit výdaje na prevenci o 0,3 procenta. Zvýšit se má dohled zdravotních pojišťoven nad vymáháním pojistného, prodlouží se doba k promlčení z pěti na deset let. Zaměstnavatelé by měli povinně hlásit výši vyměřovacích základů.

Opatření v lékové politice mají zmrazit náklady na léky. Zdravotní pojišťovny za ně nyní dávají čtvrtinu peněz. Ministerstvo navrhuje také zrychlit správní řízení, která vede Státní ústav pro kontrolu léčiv o každém jednotlivém léku při stanovení ceny a úhrady ze zdravotního pojištění. Proces by se výrazně urychlil tím, že by se správní řízení nevedlo nadále o každém jednotlivém léčivém přípravku, ale o všech zaměnitelných.

Zvýšením plateb státu by stouply příjmy pojišťoven letos o dvě až 2,5 miliardy, příští rok o pět miliard. Omezení provozních a preventivních fondů by umožnilo navýšit peníze na zdravotní péči o miliardu letos a 1,5 miliardy příští rok. Další peníze má přinést lepší výběr pojistného.