Bývalí komunističtí vězni dostanou jednorázové odškodné

Praha - Vláda v demisi Mirka Topolánka (ODS) schválila jednorázový finanční příspěvek pro lidi, kteří byli neoprávněně vězněni komunistickým režimem. Podle Topolánka vláda vnímala tento krok jako svůj dluh. Bývalým vězňům budou přiznány peníze jako náhrada mzdy za dovolenou, na kterou by měli nárok, kdyby byli v době svého věznění zaměstnáni. Celkové náklady budou činit přibližně 700 milionů korun.

„Je to věc, kterou jsme cítili jako dluh, a proto jsme ji stačili schválit,“ uvedl dnes premiér v demisi Mirek Topolánek. Cílem je podle ministerstva vnitra finanční ocenění statečnosti žen a mužů, kteří byli neoprávněně omezováni na své svobodě tím, že mimo jiné bránili hodnoty svobody a demokracie. Schválený návrh nařízení vlády vznikl na základě podnětu Konfederace politických vězňů (KPV).

Naděžda Kavalírová:

„Dobrá věc, co se podařila, a zaplať Bůh za ní, měla přijít před dvaceti lety. Tenkrát měla daleko větší smysl.“

„Jelikož si uvědomujeme, že ten počet lidí se zmenšuje, tak jsme se snažili přijmout toto opatření co nejrychleji,“ řekl ČT mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Podle resortu nelze předvídat, kolik lidí o výplatu odškodnění požádá, a nejde tedy ani jednoznačně určit, kolik bude realizace nařízení stát. Výplaty příspěvků i rozhodování o přiznání nároku na příspěvek budou hrazeny z rozpočtové kapitoly ministerstva práce a sociálních věcí.

Přijetí podobných nařízení umožňuje kabinetu zákon o protiprávnosti komunistického režimu. Ten vládu zmocňuje k napravení některých křivd spáchaných v sociální, zdravotní a finanční oblasti na odpůrcích komunistického režimu a na osobách, které byly postiženy jeho perzekucemi. Česká vláda tak v minulosti rozhodla například o vyplacení jednorázové náhrady lidem zařazeným do vojenských táborů nucených prací.