Kocáb přesvědčoval Fischera, aby zachoval jeho resort

Praha - Designovaný premiér Jan Fischer se blíží ke konci série rozhovorů s potenciálními kandidáty na ministerské posty v úřednické vládě. Tu má prezident Václav Klaus jmenovat za 11 dní. Zároveň se Fischer setkává se všemi odstupujícími ministry. Michael Kocáb ho na již proběhlé schůzce přesvědčoval, aby v nové vládě zachoval ministerstvo pro lidská práva a menšiny. Premiér se sešel jestě s ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou. Večer bude jednat s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a bude jej informovat o průběhu dosavadních jednání. Podle některých informací Fischer vybere i dva vicepremiéry své vlády.

„Mám takovou představu, že ve vládě budou dva místopředsedové a že jejich posty zaujmou kandidáti dvou největších politických subjektů,“ informoval Fischer. Jiří Paroubek na pozici místopředsedy navrhuje Jana Kohouta, občanští demokraté zatím svou představu o místopředsedovi tají.

Fischer má dnes ale na pořadu dne především setkání s dalšími odstupujícími ministry. Designovaný premiér již věnoval ministrovi pro lidská práva a menšiny v demisi Michaelu Kocábovi (za SZ) zhruba hodinu. Podle Kocábových slov probírali především agendu související s lidskými právy a nárůstem extremismu v ČR. Kocáb Fischerovi doporučoval, aby v nové vládě zachoval jeho stávající rezort, myslí si ale, že premiéra nepřesvědčil. Proto nabídl jako alternativu převedení agendy ministerstva, proti jehož pokračování se postavila ČSSD, alespoň na vládního zmocněnce.

S Danielou Filipiovou hovořil Fischer o aktuální situaci kolem virové hrozby tzv. prasečí chřipky. „Informovala jsem ho o tom, že WHO přehodnotila stupeň nebezpečí, že máme přes 2,2 milionu balení antivirotik, že jsme ráno měli na ministerstvu zdravotnictví jednání krizového štábu a ověřovali jsme si, že všichni vědí, co mají dělat,“ upřesnila Filipiová.

Vydáno pod