Zdravotnictví bude řídit Dana Jurásková, čeká ji boj s chřipkou

Praha - Designovaný premiér Jan Fischer bude na funkci ministryně zdravotnictví nominovat ředitelku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Danu Juráskovou. Fischer to řekl po dnešním setkání s ní a ministryní zdravotnictví v demisi Danielou Filipiovou (OSD). Jurásková Fischerovu nabídku přijala - proto také prý také na kandidaturu kývla. Zatím je první kandidátkou, kterou Fischer do nové vlády nominoval. Další kandidáty chce nominovat ve čtvrtek.

Premiér se k nominaci Juráskové rozhodl v souvislosti s nutností rychle řešit situaci kolem prasečí chřipky. Z tohoto důvodu má Jurásková doprovodit Filipiovou na čtvrteční zasedání ministerské rady v Lucemburku. „Rozhodl jsem se dnes předsunout nabídku v účasti ve svém kabinetu a tuto nabídku jsem učinil paní Daně Juráskové,“ oznámil Fischer první přidělený resort.

Za rychlejší potvrzení své nástupkyně se u Fischera přimlouvala sama Filipiová, zejména kvůli problémům s prasečí chřipkou. „Dohodli jsme se, že paní řiditelka Jurásková bude infomována tak, jak jsem informována já. A hlavně pojede se mnou na jednání rady do Lucemburku,“ uvedla ministryně v demisi.

Jaké plánuje změny v českém zdravotnictví, zatím Jurásková nechce prozradit. Zatím také neví, jestli ve funkcích na ministerstu zdravotnictví ponechá současné náměstky. Naopak rozhodnuta je po čas ministerského mandátu přerušit funkci ředitelky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.