Hradec Králové chce přenést potíže s parkováním na developery

Hradec Králové – Radnice v Hradci Králové chce zpřísnit pravidlo, které stavebníkům přikazuje postavit určitý počet parkovacích míst. V budoucnu by podle plánů magistrátu například s rodinným domkem musel investor postavit až čtyři parkovací stání. Plánovanou změnu ale kritizují projektanti i investoři. Opatření podle nich zpomalí výstavbu, zdraží bydlení a zmenší plochy, kde je zeleň. Radnice ale trvá na svém – Hradec Králové podle ní trpí nedostatkem parkovacích ploch.

Podle kritiků zdraží byty ve městě o 300 tisíc až jeden milion, protože bude nutné výrazně zvětšit plochu na parkování – a dotkne se to i těch, kdo staví rodinné domy.

„Každý, kdo si bude chtít postavit rodinný domek, bude muset počítat s plochou 100 metrů čtverečních,“ uvedl projektant Stanislav Motl.

Radnice je ale přesvědčena o tom, že parkovací místa jsou potřeba a svůj tah považuje za nejvhodnější řešení. „Cílem města je přimět soukromé investory, aby věnovali větší pozornost výstavbě parkovacích míst a město nemuselo tento deficit sanovat ze svého rozpočtu,“ uvedl mluvčí magistrátu Václav Svoboda.

Podle oponentů by ale právě to mělo město dělat. „Město by mělo vytvářet vlastní parkovací místa – ať placená nebo neplacená – a nechtít je po soukromých subjektech,“ kritizoval stanovisko magistrátu majitel stavební firmy Jiří Bočuk.

Začne-li v Hradci Králové výrazně přibývat parkovacích míst, rozhodnou zastupitelé na podzim. Radnice by chtěla, aby opatření začalo platit do konce roku.