Gajdůšková chce více žen ve veřejném životě

Praha - Politické strany by podle místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové (ČSSD) měly podpořit účast žen ve veřejném životě. Měly by kvůli tomu vytvořit podmínky pro větší zastoupení žen na kandidátních listinách pro nadcházející volby. Gajdůšková to dnes řekla na konferenci „Ženy ve veřejném životě“, kterou v Senátu uspořádaly sdružení Ano pro Evropu a Asociace pro rovné příležitosti.

Gajdůšková podotkla, že ženy mají v Česku stále slabý vliv na politická a ekonomická rozhodnutí, protože jsou stále marginalizovanou skupinou ve volených i jmenovaných funkcích. Impulzem pro změnu tohoto stavu by měly být podle senátorky jak předčasné volby, tak hospodářská krize, neboť ženy podle senátorky dopady krize zvládají lépe. „Chceme-li být tedy skutečnou demokracií a úspěšnou ekonomikou, je nezbytně nutné nastavit takové podmínky, které zajistí rovné šance všem,“ uvedla Gajdůšková. Podle ní je to úkol celé české společnosti, v níž ale zatím většinově rozhodují muži. Přisvědčila jí socioložka Alena Wagnerová, podle níž je problém v typu současné politiky, která preferuje „bezohledné machistické sexistické muže“, zatímco jiný typ politiky je vnímán jako slabost a neschopnost.

Ředitelka občanského sdružení Ano pro Evropu Monika MacDonagh-Pajerová uvedla, že ženy se zatím angažují spíše v nevládních a neziskových organizacích, v politice spíše jen na místní a regionální úrovni. „Tedy tam, kde je potřeba věci udělat, než tam, kde se rozděluje moc a peníze,“ podotkla.

Česko podle organizátorek konference v počtu žen v politice zaostává za evropským i světovým průměrem. Předsedkyně České ženské lobby Alexandra Jachanová Doležalová na konferenci uvedla, že v končící vládě jsou jen dvě ministryně, v nové úřednické mají být čtyři. Pětatřicet českých poslankyň tvoří 17,5 procenta osazenstva sněmovny, v žebříčku Meziparlamentní unie byla ČR až na 76. místě za Bolivií, Kambodžou či Kazachstánem. V horní komoře je zastoupení žen díky 14 senátorkám sedmnáctiprocentní, z 24 českých europoslanců je pět žen. Mezi krajskými zastupiteli je 17,6 procenta žen, mezi zastupiteli obcí je jich rovná čtvrtina.